piątek, 20 lipca 2012

Kurczak cacciatore z pieczarkami

     Kurczak cacciatore to znana włoska wersja kurczaka w sosie pomidorowym, podawana z czarnymi oliwkami oraz często z grzybami. Ja jednak z powodu braku grzybów leśnych zastąpiłam je pieczarkami. Takie połączenie zawsze smakuje rewelacyjnie i wszystkim smakuje. Mięsko jest bardzo soczyste a sos gęsty i aromatyczny. Polecam!

  SKŁADNIKI (dla 4 osób):
      -  700 g piersi z kurczaka
      -  400 g pieczarek
      -  garść czarnych oliwek
      -  1 cebula
      -  100 ml białego wina
      -  100 ml bulionu drobiowego
      -  1 duża puszka pomidorów w kawałkach
      -  2 łyżki przecieru pomidorowego
      -  1 łyżeczka mąki
      -  1 ząbek czosnku
      -  sól, pieprz
      -  1 płaska łyżeczka bazylii
      -  tłuszcz do smażenia










      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Pieczarki pokroić w ćwiartki, a cebulę w paski. Przysmażyć na patelni. Przyprawić solą do smaku. Oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w średniej wielkości paski. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na osobnej patelni na złoto.

      2. Do pieczarek i cebuli wlać wino. Gotować ok. 5 minut, aż odparuje. Dodać bulion, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Wrzucić przygotowanego kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok. 35 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dodać pokrojone oliwki. Wyłożyć na talerze i przybrać świeżą bazylią.

      3 komentarze:

      1. Pyszne!! I podpowiedziałas mi z tym winem bo na jutro robie kurczaka i mam nadmiar wina... :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Moje smaki:) Pyszności! Miłego weekendu!

        OdpowiedzUsuń
      3. świetny sposób na kurczaka :) ostatnio robiłam na ruszcie, na słodko http://www.zgrilla.pl/grillowane-udka-kurczaka-na-slodko/ oryginalny smak, polecam

        OdpowiedzUsuń