Kurczak cacciatore to znana włoska wersja kurczaka w sosie pomidorowym, podawana z czarnymi oliwkami oraz często z grzybami. Ja jednak z powodu braku grzybów leśnych zastąpiłam je pieczarkami. Takie połączenie zawsze smakuje rewelacyjnie i wszystkim smakuje. Mięsko jest bardzo soczyste a sos gęsty i aromatyczny. Polecam!
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 400 g pieczarek
- garść czarnych oliwek
- 1 cebula
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu drobiowego
- 1 duża puszka pomidorów w kawałkach
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Pieczarki pokroić w ćwiartki, a cebulę w paski. Przysmażyć na patelni. Przyprawić solą do smaku. Oprószyć mąką i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w średniej wielkości paski. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na osobnej patelni na złoto.
2. Do pieczarek i cebuli wlać wino. Gotować ok. 5 minut, aż odparuje. Dodać bulion, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Wrzucić przygotowanego kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok. 35 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dodać pokrojone oliwki. Wyłożyć na talerze i przybrać świeżą bazylią.
Pyszne!! I podpowiedziałas mi z tym winem bo na jutro robie kurczaka i mam nadmiar wina... :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki:) Pyszności! Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńświetny sposób na kurczaka :) ostatnio robiłam na ruszcie, na słodko http://www.zgrilla.pl/grillowane-udka-kurczaka-na-slodko/ oryginalny smak, polecam
OdpowiedzUsuń