wtorek, 24 lipca 2012

Smażony bób z kiełbasą

      Sezon na bób trwa. Jeśli znudziło się wam już jego podstawowe wydanie z bułką tartą to zachęcam do wypróbowania jego znakomitej smażonej wersji z kawałkami kiełbasy z dodatkiem curry i kminku, które nadają mu wyrazistości i charakteru. Potrawa jest bardzo syta, dlatego można podawać ją samą lub z dodatkiem świeżego pieczywa. 



SKŁADNIKI:
  • 500 g bobu
  • 1 laska kiełbasy typu podwawelska, toruńska
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Bób ugotować w osolonej wodzie. Kiełbasę pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuścić masło, dodać curry i kminek. Smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając.

2. Dodać cebulę i zeszklić. Dorzucić kiełbasę, gdy będzie zarumieniona dodać ugotowany bób (można wcześniej go obrać). Dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez 2 minuty.

4 komentarze:

  1. Karolinko, swojsko i smacznie! Uwielbiam takie proste, sycące dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste danie, a takie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! nie znalam a bardzo lubie bób:) oczywiscie trzeba go obraż z lupinek??:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze mówiąc u mnie cała rodzina zawsze je w łupinkach, ale wiem że dużo ludzi obiera także jak kto woli :)

    OdpowiedzUsuń