poniedziałek, 9 lipca 2012

Tort tiramisu z bananem i truskawką

     Jakiś czas temu publikowałam przepis na tort tiramisu w wersji z pieczonymi biszkoptami. Pamiętam, że wszyscy się nim zachwycali,  dlatego dzisiaj na urodziny mojego połówka przygotowałam jego ciekawszą, szybszą i jeszcze pyszniejszą wersję. Jeśli wcześniej przygotujemy wszystkie składniki i dobrze się zorganizujemy to jesteśmy w stanie zrobić go w 30 minut, oczywiście nie licząc czasu chłodzenia w lodówce. W torcie zamiast pieczonych biszkoptów wykorzystałam biszkopty typu lady fingers. Dodatkowo warstwy posypałam kakao, a na górę nałożyłam banany oraz truskawki.  Wspaniale smakuje w nim połączenie owoców i kawowej nuty. Tort bardzo ładnie się kroi i ładnie prezentuje się na stole. Koniecznie wypróbujcie! 

  SKŁADNIKI ( na tortownicę 23 cm):
      -  400 g biszkoptów typu lady fingers
      -  250 g serka mascarpone
      -  300 ml śmietany 30%
      -  2 łyżki mocnej kawy
      -  3 łyżki kakao
      -  80 ml amaretto
      -  2 płaskie łyżki brązowego cukru
      -  2 łyżeczki żelatyny
      -  50 g gorzkiej czekolady
      -  1 duży banan
      -  400 g truskawek











      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno za pomocą miksera. Do innej miski włożyć serek mascarpone. Wymieszać go mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać amaretto i cukier ciągle mieszając (nie wlewać wszystkiego naraz bo serek się zważy!). Gdy całość będzie dokładnie wymieszana, dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody i przelać do masy. Ponownie wymieszać całość łyżką tak, aby nie powstały grudki.

      2. Kawę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie maczać w niej biszkopty po 1 sekundzie z każdej strony, jednak nie dłużej ponieważ szybko wchłaniają kawę. Ułożyć je ciasno w formie w taki sposób, aby pozostawić po około 3 cm od brzegów formy. Biszkopty nie muszą być w całości, można pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie wziąć kolejne biszkopty uciąć je na około 1/4 wysokości ( tych biszkoptów nie moczyć w kawie!).  Wyłożyć nimi brzegi formy.

      3. Następnie nakładać w kolejności ( zaczynając od spodu):
      • kakao
      • masa śmietanowa
      • druga warstwa moczonych w kawie biszkoptów
      • kakao
      • druga część masy śmietanowej
      • pokrojone w plastry banany
      • starta czekolada
      • pokrojone w ćwiartki truskawki
      4. Tort włożyć do lodówki na noc. 



      6 komentarzy: