poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Aloo Gobhi

      Aloo Gobhi to curry z ziemniaków i kalafiora o niesamowitym zapachu. Swój kolor zawdzięcza kurkumie. Jest łatwe w przygotowaniu i można je podawać zarówno jako dodatek do mięs jak i jako samodzielne danie. Koniecznie spróbujcie je przyrządzić, jeśli znudziły się wam już tradycyjne ziemniaki. 


SKŁADNIKI: 
Źródło: Jamie Oliver "Każdy może gotować" + moje zmiany
  • ok. 600 g dobrych ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1/2 dużego kalafiora
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • garść świeżej natki pietruszki
  • masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. W głębokiej patelni roztopić sporą ilość masła. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, imbir, gorczycę, kmin oraz kurkumę. Smażyć na małym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.

2. Dodać podzielony na małe różyczki kalafior oraz pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Posypać wiórkami kokosowymi, a następnie doprawić solą i pieprzem. Wlać 400 ml wody. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki z kalafiorem będą miękkie. Kontrujemy, żeby cała wody nie wyparowała z potrawy. Jeśli jest jej za mało można troszkę dodać.

3. Pod koniec przyprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem i posypujemy świeżą natką pietruszki.


3 komentarze:

  1. Świetnie trafiłaś, u mnie włąśnie dzisiaj taki obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne curry są świetnie :-) Kompletnie nie brakuje mi tu mięsa...

    OdpowiedzUsuń
  3. O! i danko dla mnie :) uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń