Niedawno otrzymałam od firmy Sonko paczkę z produktami do testowania. Jednym z nich był ryż basmati, który posiada charakterystyczne długie ziarna i delikatny smak. Znakomicie nadaje się do przygotowywania smażonych dań z woka. Wykorzystałam go do indonezyjskiego smażonego ryżu nasi goreng. Podstawą nasi goreng jest ryż długoziarnisty oraz słodki sos sojowy, lecz w zależności od rejonu przyrządzany jest z różnymi dodatkami. Do najczęstszych należy mięso, krewetki lub jajka. Mój przepis zawiera jajko sadzone, które bywa zastępowane także omletem pokrojonym w paski i wymieszanym z ryżem. Jest to bardzo smaczne danie, które można urozmaicać według własnych upodobań.
SKŁADNIKI ( dla 3 osób):
- 3 jajka sadzone
- 200 g kiełków stir-fry
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/3 łyżeczki kolendry
- szczypta chilli
- olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Ryż basmati ugotować w wodzie (4 minuty krócej niż zaleca instrukcja).
2. Marchewkę pokroić w słupki, cebulę i paprykę w kostkę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju.Wrzucić kiełki i smażyć ok. 3 minut. Dodać cebulę i marchewkę, a po chwili paprykę. Smażyć jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić solą i chilli i kolendrą.
3. Na patelnię dodać ugotowany ryż, przecier pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i smażyć razem przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą.
4. Na talerze wyłożyć gotowy smażony ryż. Podawać z sadzonym jajkiem.
wygląda tak bardzo apetycznie i aromatycznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
To jajko na wierzchu prezentuje się apetycznie ;) Zjadłabym taki obiad w jesienne popołudnie.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne i ciekawie podane
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Ja nasi goreng najbardziej lubię w wersji z omletem, ale z jajkiem sadzonym też jest fajnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę zachęcająco...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńNaszła mnie ochota na ryż ;)
OdpowiedzUsuń