Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym nadzieniem, które wspaniale komponuje się z dojrzałymi paprykami. Farsz ten przygotowywałam metodą prób i błędów. Zawsze nam smakował, ale ja wciąż czułam jakiś niedosyt w jego smaku. Wreszcie udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Sos, który powstanie na patelni ze smażonego mięsa i warzyw można wymieszać z przecierem pomidorowym i niewielką ilością wody. Będzie idealnie komponował się z paprykami.
SKŁADNIKI:
- 2 woreczki ryżu ( najlepiej basmati)
- 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz, maggi
- masło do smażenia
- woda
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Gdy będzie usmażone dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić całość 5 minut.
2. Farsz przyprawić słodką papryką, cynamonem oraz maggi. Dokładnie odsączyć z powstałego na patelni sosu i przełożyć do średniej wielkości garnka (sos pozostawić na patelni). Farsz połączyć z ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżem. Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
3. Papryki umyć, obciąć kapelusze, pokroić je w kostkę i dodać do farszu. Oczyścić dokładnie środek każdej papryki i nadziać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem. Piec w piekarniku przez 45 minut.
4. Do powstałego na patelni sosu dodać przecier pomidorowy i niewielką ilość wody. Zagotować. Podawać z paprykami.
Piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńA z cynamonem nie jadłam muszę dodać do swoich:)
uwielbiam nadziewaną paprykę,dobrze że w Lidlu jest w promocji papryka to zrobię taką jutro nadziewaną.
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńo! U ciebie tez papryki faszerowane :) Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńmmm, pysznie wyglądają! ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewaną paprykę!
OdpowiedzUsuńpodawać z sosem... Tylko z jakim?
OdpowiedzUsuńnie podałaś nazwy nie mówiąc o przepisie...
O sosie napisane jest na samym początku posta, ale napiszę jeszcze raz na dole:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Papryki pychota, właśnie ugościłem nimi moich znajomych, extra. Życzę pani dalszych sukcesów kulinarnych. Cichy wielbiciel.
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny przepis :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że miałam tylko 4 papryki (2 duże i 2 mniejsze) i starczyło idealnie farszu, więc może warto zrobić go trochę więcej jeśli ma się 8 papryk ;)
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził:) Jednak jestem zaskoczona tym, że wystarczył jedynie na 4 papryki. Robię go bardzo często i zawsze wystarczy na 8 sztuk :)
OdpowiedzUsuń