czwartek, 4 października 2012

Faszerowane papryki mięsem, ryżem i pieczarkami

      Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym nadzieniem, które wspaniale komponuje się z dojrzałymi paprykami. Farsz ten przygotowywałam metodą prób i błędów. Zawsze nam smakował, ale ja wciąż czułam jakiś niedosyt w jego smaku. Wreszcie udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Sos, który powstanie na patelni ze smażonego mięsa i warzyw można wymieszać z przecierem pomidorowym i niewielką ilością wody. Będzie idealnie komponował się z paprykami.


  SKŁADNIKI:
      -  8 dużych czerwonych papryk
      -  2 woreczki ryżu ( najlepiej basmati)
      -  300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
      -  300 g pieczarek
      -  1 duża cebula
      -  3-4 łyżki przecieru pomidorowego
      -  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      -  1/2 łyżeczki cynamonu
      -  sól, pieprz, maggi
      -  masło do smażenia
        Na sos  (opcjonalnie):
          -  3 łyżki przecieru pomidorowego
          -  woda







          SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

          1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Gdy będzie usmażone dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić całość 5 minut.

          2. Farsz przyprawić słodką papryką, cynamonem oraz maggi. Dokładnie odsączyć z powstałego na patelni sosu i przełożyć do średniej wielkości garnka (sos pozostawić na patelni). Farsz połączyć z ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżem. Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.

          3. Papryki umyć, obciąć kapelusze, pokroić je w kostkę i dodać do farszu. Oczyścić dokładnie środek każdej papryki i nadziać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem. Piec w piekarniku przez 45 minut.

          4. Do powstałego na patelni sosu dodać przecier pomidorowy i niewielką ilość wody. Zagotować. Podawać z paprykami.  



          11 komentarzy:

          1. Piękne zdjęcie!
            A z cynamonem nie jadłam muszę dodać do swoich:)

            OdpowiedzUsuń
          2. uwielbiam nadziewaną paprykę,dobrze że w Lidlu jest w promocji papryka to zrobię taką jutro nadziewaną.

            OdpowiedzUsuń
          3. o! U ciebie tez papryki faszerowane :) Uwielbiam !

            OdpowiedzUsuń
          4. Uwielbiam nadziewaną paprykę!

            OdpowiedzUsuń
          5. podawać z sosem... Tylko z jakim?
            nie podałaś nazwy nie mówiąc o przepisie...

            OdpowiedzUsuń
          6. O sosie napisane jest na samym początku posta, ale napiszę jeszcze raz na dole:)

            Pozdrawiam!

            OdpowiedzUsuń
          7. Papryki pychota, właśnie ugościłem nimi moich znajomych, extra. Życzę pani dalszych sukcesów kulinarnych. Cichy wielbiciel.

            OdpowiedzUsuń
          8. Naprawdę fajny przepis :) Dziękuję!
            Muszę powiedzieć, że miałam tylko 4 papryki (2 duże i 2 mniejsze) i starczyło idealnie farszu, więc może warto zrobić go trochę więcej jeśli ma się 8 papryk ;)

            OdpowiedzUsuń
          9. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził:) Jednak jestem zaskoczona tym, że wystarczył jedynie na 4 papryki. Robię go bardzo często i zawsze wystarczy na 8 sztuk :)

            OdpowiedzUsuń