To danie niedawno podbiło nasze kubki smakowe. Soczysty kurczak z tymiankiem duszony w sosie na bazie śmietanki okazał się wyśmienity. Uprażone płatki migdałowe podkreśliły smak całego dania i delikatnie chrupią w ustach. Dla takiego smaku można raz na jakiś czas zapomnieć o kaloriach. Aby nadać daniu bardziej wykwintnego wyrazu można wzbogacić sos o dodatek białego wina. Potrawa idealnie komponuje się z sałatkami z dodatkiem owoców. Polecam!
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g płatków migdałowych
- 50 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażamy z obu stron na patelni z roztopionym masłem. Dodajemy śmietankę i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie jeśli wolimy wersję z winem, wlewamy je i gotujemy dalej, aż delikatnie wyparuje. Płatki migdałowe prażymy na złoto na patelni teflonowej. Dodajemy do śmietanki. Całość mieszamy i dusimy kolejne 10 minut, aż sos zredukuje swoją objętość.
Powiem szczerze, że nigdy nie widziałam takiego sosu. Bardzo ciekawe...
OdpowiedzUsuńzdecydowanie dziala na moje kubki smakowe ,fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło bardzo dobre. Nie dałam wina, za to więcej śmietany.
OdpowiedzUsuń