wtorek, 20 listopada 2012

Kurczak w sosie migdałowym

      To danie niedawno podbiło nasze kubki smakowe. Soczysty kurczak z tymiankiem duszony w sosie na bazie śmietanki okazał się wyśmienity. Uprażone płatki migdałowe podkreśliły smak całego dania i delikatnie chrupią w ustach. Dla takiego smaku można raz na jakiś czas zapomnieć o kaloriach. Aby nadać daniu bardziej wykwintnego wyrazu można wzbogacić sos o dodatek białego wina. Potrawa idealnie komponuje się z sałatkami z dodatkiem owoców. Polecam!


  SKŁADNIKI (dla 4 osób):
      -  2 piersi z kurczaka
      -  150 ml słodkiej śmietanki 30%
      -  100 g płatków migdałowych
      -  50 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
      -  1 łyżka masła
      -  1 łyżeczka suszonego tymianku
      -  sól, pieprz












       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażamy z obu stron na patelni z roztopionym masłem. Dodajemy śmietankę i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie jeśli wolimy wersję z winem, wlewamy je i gotujemy dalej, aż delikatnie wyparuje. Płatki migdałowe prażymy na złoto na patelni teflonowej. Dodajemy do śmietanki. Całość mieszamy i dusimy kolejne 10 minut, aż sos zredukuje swoją objętość. 


      4 komentarze:

      1. Powiem szczerze, że nigdy nie widziałam takiego sosu. Bardzo ciekawe...

        OdpowiedzUsuń
      2. zdecydowanie dziala na moje kubki smakowe ,fajny przepis:)

        OdpowiedzUsuń
      3. Zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Nie dałam wina, za to więcej śmietany.

        OdpowiedzUsuń