niedziela, 11 listopada 2012

Cannelloni z ruskim farszem w pieczarkowym sosie

      Kiedyś prezentowałam Wam przepis na pyszne naleśniki z ruskim farszem podane z sosem z suszonych grzybów. Dzisiaj danie nieznacznie różniące się od poprzedniego. Farszem do ruskich pierogów nadziałam rurki cannelloni i podałam je z gęstym sosem pieczarkowym. Efekt? Strzał w dziesiątkę! Danie wyśmienite, bardzo delikatne w smaku i rozpływające się w ustach. Kolejny pretekst, żeby nie lepić pierogów, a cieszyć się równie dobrym smakiem :)


  SKŁADNIKI ( na 20 rurek):

  Na cannelloni:
      -  20 rurek cannelloni
      -  8 średnich ziemniaków
      -  250 tłustego sera twarogowego
      -  2 duże cebule
      -  150 g masła
      -  1 łyżka oleju
      -  sól, pieprz
        Na sos: 
          -  400 g pieczarek
          -  1 duża cebula
          -  5 płaskich łyżek śmietany 12%
          -  ok. 2 szklanki bulionu drobiowego
          -  50 g masła
          -  sól, pieprz, maggi
          -  opcjonalnie mąka do zagęszczenia



          SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

          1. Cannelloni:
          Ziemniaki ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Do ziemniaków dodać ser twarogowy z cebulą ( zostawić troszkę na patelni). Doprawić solą i pieprzem. Cannelloni gotować 5 minut w lekko posolonej wodzie na małym ogniu, z dodatkiem oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą. Nadziać farszem za pomocą małej łyżeczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą cebuli z masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.

          2. Sos pieczarkowy:
          Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażyć ok. 5 minut. Wlać bulion drobiowy i dodać śmietanę. Całość wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. W razie konieczności zagęścić mąką. Przygotowanym sosem polać cannelloni.

          3 komentarze:

          1. Karolinko alez pomysł:)na ruskie nadzienie :) a ja mam i pieczarki i rurki cannelloni

            OdpowiedzUsuń
          2. Super pomysł! Wypróbuję na pewno! Cannelloni robię, ale zazwyczaj z mięsem!

            OdpowiedzUsuń