Kiedyś prezentowałam Wam przepis na pyszne naleśniki z ruskim farszem podane z sosem z suszonych grzybów. Dzisiaj danie nieznacznie różniące się od poprzedniego. Farszem do ruskich pierogów nadziałam rurki cannelloni i podałam je z gęstym sosem pieczarkowym. Efekt? Strzał w dziesiątkę! Danie wyśmienite, bardzo delikatne w smaku i rozpływające się w ustach. Kolejny pretekst, żeby nie lepić pierogów, a cieszyć się równie dobrym smakiem :)
SKŁADNIKI ( na 20 rurek):
Na cannelloni:
- 8 średnich ziemniaków
- 250 tłustego sera twarogowego
- 2 duże cebule
- 150 g masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 5 płaskich łyżek śmietany 12%
- ok. 2 szklanki bulionu drobiowego
- 50 g masła
- sól, pieprz, maggi
- opcjonalnie mąka do zagęszczenia
1. Cannelloni:
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Do ziemniaków dodać ser twarogowy z cebulą ( zostawić troszkę na patelni). Doprawić solą i pieprzem. Cannelloni gotować 5 minut w lekko posolonej wodzie na małym ogniu, z dodatkiem oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą. Nadziać farszem za pomocą małej łyżeczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą cebuli z masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
2. Sos pieczarkowy:
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażyć ok. 5 minut. Wlać bulion drobiowy i dodać śmietanę. Całość wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. W razie konieczności zagęścić mąką. Przygotowanym sosem polać cannelloni.
Karolinko alez pomysł:)na ruskie nadzienie :) a ja mam i pieczarki i rurki cannelloni
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wypróbuję na pewno! Cannelloni robię, ale zazwyczaj z mięsem!
OdpowiedzUsuńSos fajnie zaostrza danie!
OdpowiedzUsuń