Pulpety w sosie koperkowo-pieczarkowym są kolejnym pomysłem na prosty i pyszny obiad rodzinny. Poświęcając niewiele czasu można przygotować ich dużą ilość i zapełnić brzuchy wszystkich głodomorów:) Sos jest bardzo aksamitny i smaczny. Znakomicie podkreśla delikatny smak delikatnych pulpecików.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
wieprzowe)
- 300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 duże łyżki koperku
- 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, maggi
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jedną z nich wrzucić do dużej miski, dodać mięso mielone, jajka, namoczoną bułkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Smażyć pulpety. Zdjąć z patelni.
2. Drugą cebulę zeszklić na pozostałym maśle, dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki lub większą kostkę. Gdy puszczą sok dodać śmietankę i koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Wrzucić usmażone pulpety. Patelnię przykryć pokrywką. Potrawę dusić przez około 10 minut.
lubię takie pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że by mi smakowały, bo lubie pulpeciki. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pycha !!!!
OdpowiedzUsuń