niedziela, 2 grudnia 2012

Pulpety w sosie koperkowo-pieczarkowym

       Pulpety w sosie koperkowo-pieczarkowym są kolejnym pomysłem na prosty i pyszny obiad rodzinny. Poświęcając niewiele czasu można przygotować ich dużą ilość i zapełnić brzuchy wszystkich głodomorów:) Sos jest bardzo aksamitny i smaczny. Znakomicie podkreśla delikatny smak delikatnych pulpecików.


  SKŁADNIKI (dla 4 osób):
      -  400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-
         wieprzowe)
      -  300 g pieczarek
      -  2 średnie cebule
      -  2 małe jajka lub 1 duże
      -  200 ml słodkiej śmietanki
      -  2 duże łyżki koperku
      -  1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
      -  2 łyżki masła
      -  sól, pieprz, maggi











      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jedną z nich wrzucić do dużej miski, dodać mięso mielone, jajka, namoczoną bułkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Smażyć pulpety. Zdjąć z patelni.

      2. Drugą cebulę zeszklić na pozostałym maśle, dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki lub większą kostkę.  Gdy puszczą sok dodać śmietankę i koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Wrzucić usmażone pulpety. Patelnię przykryć pokrywką. Potrawę dusić przez około 10 minut.


      3 komentarze: