Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na wyśmienity sernik z jagodami i białą czekoladą, który dostałam na urodziny od mojego W. Sernik ma bardzo wilgotną i kremową konsystencję. Jego środek został przygotowany na bazie sera i białej czekolady. Lekka słodycz została idealnie przełamana delikatnym kwaśnym smakiem jagód. Wszystko idealnie pasuje do pysznego czekoladowego spodu, który wspaniale chrupie w ustach. Zapewniam, że zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki!
SKŁADNIKI ( na formę 21 cm):
Na spód:
- 220 g kruchych ciasteczek
- 2 łyżki kakao
- 85 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 300 g białej czekolady
- 1/3 szklanki cukru
- 3 białka z jajek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g jagód (mogą być mrożone)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Źródło: Kwestia smaku + własne zmiany
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć i włożyć do dużej miski. Dodać do nich kakao. Gorzką czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do ciasteczek i wszystko dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem. Włożyć do lodówki.
2. Mrożony jagody odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru soku (w przypadku świeżyć nie trzeba tego robić). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć ser, dodać roztopioną czekoladę, pianę z białek, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
3. Tortownicę wyciągnąć z lodówki. Na spód wylać przygotowaną masę. Na masę nałożyć 150 g jagód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 70-80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Sernik zaraz po upieczeniu nie będzie miał zwartej konsystencji. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem nałożyć na górę pozostałe 150 g jagód.
mmm, ale pięknie wygląda!:) tylko skąd teraz wziąć jagódki?:( mogłam zamrozić,ale zupełnie zapomniałam
OdpowiedzUsuńMmmm, pyszność. :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńpyszny, wilgotny serniczek:)
OdpowiedzUsuńrobiłam taki sernik jest przepyszny - czarne jagody genialnie pasują do sera!
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam jagody, a w takim serniku to poezja...
OdpowiedzUsuńnie dość że z jagodami to i z białą czekolada ...mniam ale pyszne!
OdpowiedzUsuńAle super, że prowadzisz taką stronę :D wreszcie po poszukiwaniach znalazłam to, czego chciałam. Dania niemal idealnie wpisuje się w moje smaki, tak trzymaj! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Martyna ;)