niedziela, 9 grudnia 2012

Sernik z jagodami i białą czekoladą

           Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na wyśmienity sernik z jagodami i białą czekoladą, który dostałam na urodziny od mojego W.  Sernik ma bardzo wilgotną i kremową konsystencję. Jego środek został przygotowany na bazie sera i białej czekolady. Lekka słodycz została idealnie przełamana delikatnym kwaśnym smakiem jagód. Wszystko idealnie pasuje do pysznego czekoladowego spodu, który wspaniale chrupie w ustach. Zapewniam, że zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki!


  SKŁADNIKI ( na formę 21 cm):

  Na spód:

  -  220 g kruchych ciasteczek
  -  2 łyżki kakao
  -  85 g masła
  -  50 g gorzkiej czekolady
  Na masę serową:

  -  1 kg twarogu sernikowego
  -  300 g białej czekolady
  -  1/3 szklanki cukru
  -  3 białka z jajek
  -  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  -  300 g jagód (mogą być mrożone)






SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Źródło: Kwestia smaku + własne zmiany

1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć i włożyć do dużej miski. Dodać do nich kakao.  Gorzką czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do ciasteczek i wszystko dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem. Włożyć do lodówki.

2. Mrożony jagody odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru soku (w przypadku świeżyć nie trzeba tego robić). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć ser, dodać roztopioną czekoladę, pianę z białek, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać łyżką.

3. Tortownicę wyciągnąć z lodówki. Na spód wylać przygotowaną masę. Na masę nałożyć 150 g jagód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 70-80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Sernik zaraz po upieczeniu nie będzie miał zwartej konsystencji. Wstawić do lodówki na całą noc.  Przed podaniem nałożyć na górę pozostałe 150 g jagód. 




8 komentarzy:

  1. mmm, ale pięknie wygląda!:) tylko skąd teraz wziąć jagódki?:( mogłam zamrozić,ale zupełnie zapomniałam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko! http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny, wilgotny serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam taki sernik jest przepyszny - czarne jagody genialnie pasują do sera!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja uwielbiam jagody, a w takim serniku to poezja...

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dość że z jagodami to i z białą czekolada ...mniam ale pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super, że prowadzisz taką stronę :D wreszcie po poszukiwaniach znalazłam to, czego chciałam. Dania niemal idealnie wpisuje się w moje smaki, tak trzymaj! :)
    Pozdrawiam, Martyna ;)

    OdpowiedzUsuń