Łosoś to jedyna ryba, którą bardzo mi smakuje i zawsze z niecierpliwością czekam, aż pojawi się na talerzu. Najbardziej lubię, gdy przyrządzony jest w najprostszy sposób, bez zbędnych dodatków. W taki sposób, żeby jedynie podkreślić jego wyśmienity smak. Poniższy przepis na łososia jest jednym z moich ulubionych. Delikatna cytrynowa skórka z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu czarnego oraz pieprzu cytrynowego idealnie komponuje się z różowym mięskiem. To wszystko podaję na duszonych świeżych liściach szpinaku, które znakomicie do niego pasują.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 1 cytryna
- szczypta pieprzu cytrynowego
- świeżo mielony pieprz czarny
- szczypta soli morskiej
- opakowanie świeżych liści szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
- masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Łososia przyprawić z obu stron szczyptą soli oraz pieprzu cytrynowego. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Jedną część pozostawić do dekoracji. Na patelni roztopić masło. Ułożyć na niej łososia i skropić drugą częścią cytryny. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podczas smażenia ryby na drugiej stronie czynność powtórzyć.
2. Liście szpinaku umyć i wysuszyć. Odciąć łodygi. Na drugiej patelni rozpuścić niewielką ilość masła. Dodać szpinak i dusić przez około 2 minuty. W tym czasie można dodać takie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
3. Na talerz wyłożyć gotowy szpinak. Ułożyć na nim kawałek łososia. Podawać z ćwiartką cytryny.
super klasyczne, sprawdzone połączenie:))
OdpowiedzUsuńakurat mam i liscie baby spinach i łososia i cytryne to juz wiem co jutro będe jadła na obiad
OdpowiedzUsuńo o i losos i szpinak ..pycha :)
OdpowiedzUsuńcffmwx1d
OdpowiedzUsuńviagra sipariş
cialis eczane
https://shop.blognokta.com/urunler/ereksiyon-haplari/cialis/cialis-5-mg-28-tablet-eczane-fiyati-ve-orijinal-ilac-satisi/
sightcare
cialis 20 mg satın al
kamagra 100 mg
glucotrust official website