niedziela, 20 stycznia 2013

Cytrynowy łosoś na liściach szpinaku

       Łosoś to jedyna ryba, którą bardzo mi smakuje i zawsze z niecierpliwością czekam, aż pojawi się na talerzu. Najbardziej lubię, gdy przyrządzony jest w najprostszy sposób, bez zbędnych dodatków. W taki sposób, żeby jedynie podkreślić jego wyśmienity smak. Poniższy przepis na łososia jest jednym z moich ulubionych. Delikatna cytrynowa skórka z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu czarnego oraz pieprzu cytrynowego idealnie komponuje się z różowym mięskiem. To wszystko podaję na duszonych świeżych liściach szpinaku, które znakomicie do niego pasują. 


    SKŁADNIKI (dla 2 osób):
      -  2 filety z łososia
      -  1 cytryna
      -  szczypta pieprzu cytrynowego
      -  świeżo mielony pieprz czarny
      -  szczypta soli morskiej
      -  opakowanie świeżych liści szpinaku
      -  1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
      -  masło do smażenia













      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Łososia przyprawić z obu stron szczyptą soli oraz pieprzu cytrynowego. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Jedną część pozostawić do dekoracji. Na patelni roztopić masło. Ułożyć na niej łososia i skropić drugą częścią cytryny. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podczas smażenia ryby na drugiej stronie czynność powtórzyć.

      2. Liście szpinaku umyć i wysuszyć. Odciąć łodygi. Na drugiej patelni rozpuścić niewielką ilość masła. Dodać szpinak i dusić przez około 2 minuty. W tym czasie można dodać takie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

      3. Na talerz wyłożyć gotowy szpinak. Ułożyć na nim kawałek łososia. Podawać z ćwiartką cytryny.


      4 komentarze: