niedziela, 13 stycznia 2013

Imprezowe babeczki na słono

      Babeczki na słono zawsze znikają w błyskawicznym tempie. Uroczo prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Przyrządzam je z niezawodnego przepisu na ciasto do tarty, natomiast środek wypełniłam serkiem twarogowym, pomidorem, ogórkiem i konserwową papryką. Oczywiście można użyć do nich ulubionego i sprawdzonego nadzienia, bo pasują praktycznie od wszystkiego. Polecam!

  SKŁADNIKI ( na 24 babeczki):

  Kruche ciasto:
      -  1,5 szklanki mąki pszennej
      -  125 g margaryny
      -  1 jajko
      -  2 łyżki mleka
      -  1/2 łyżeczki soli
         Nadzienie:
        -  400 g serka twarogowego z rzodkiewką
        -  1/2 ogórka zielonego
        -  1 papryka konserwowa
        -  12 pomidorków koktajlowych
        -  koperek
       







      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiej kuli. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 20 minut. Schłodzonym ciastem wyklejamy foremki na babeczki.Każdą nakłuć widelcem. Piec przez  ok. 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do uzyskania złotego koloru). 

      2. Serek włożyć do szprycy i wycisnąć go do każdej babeczki. Na górę nałożyć po pół pomidorka, kawałek papryki i ogórka zielonego. Przyozdobić koperkiem.

      5 komentarzy: