Nie przepadam za Walentynkami jednak wychodzę z założenia, że każda okazja nawet ta nie lubiana jest dobra, żeby przygotować coś w kuchni. Z tego powodu dla mojej drugiej połówki upiekłam mocno czekoladowe i lekko puszyste ciasto. Jednak żeby było ciekawsze połączyłam je z soczystymi i słodziutkimi jabłkami z dodatkiem cynamonu. Przed podaniem wszystko ozdobiłam bitą śmietaną, jednak ze względu na późną godzinę nie udało uchwycić mi się tego na zdjęciach. Ciasto polecam nie tylko dla zakochanych :)
SKŁADNIKI (na formę 22 cm):
Na ciasto czekoladowe:
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
- 3 małe jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel zapachu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Czekoladą rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia.
2. W dużej misce jajka wymieszać z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zapach waniliowy. Następnie dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem i kakao. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą miksera, stopniowo dolewając mleko. Tak przygotowaną masę włożyć do posmarowanej tłuszczem formy lub silikonowego serca. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
3. W czasie pieczenia obrać jabłka i pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć je do rondelka, połączyć z cukrem i cynamonem. Gotować na małym ogniu do momentu powstania musu z kawałkami jabłek. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyciągnąć z formy. Na górę nałożyć masę jabłkową.
fajne ciacho, w moim stylu
OdpowiedzUsuńfajne ,apetyczne i kuszace!!! mam ochotę na kawałeczek..
OdpowiedzUsuń