sobota, 23 lutego 2013

Likier czekoladowy

         W ostatnim czasie przygotowałam kilka buteleczek słodkich likierów o różnych smakach. Sprawdzają się znakomicie na babskich posiedzeniach:) Poniżej podaje przepis na likier czekoladowy, który przygotowuje się w kilka minut. Ma idealną, lekko kremową konsystencję. Jest mocno czekoladowy, troszkę słodki z delikatnie wyczuwalnym alkoholem. Jeżeli wolicie mocniejsze likiery proponuję zredukowanie ilości cukru pudru i zwiększenie ilości alkoholu. Polecam!


     SKŁADNIKI ( na ok. 550 ml likieru):
      -  375 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
      -  1 tabliczka gorzkiej czekolady
      -  4 łyżki kakao 70%
      -  1/2 szklanki cukru pudru
      -  160 ml wódki














       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      Do rondelka wlać skondensowane mleko i podgrzać ( nie gotować). Dodać kostki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać cukier puder wymieszany z kakao. Ponownie dokładnie wymieszać. Jeżeli powstaną grudki użyć miksera. Do zimnego likieru wlać wódkę i połączyć za pomocą łyżki. Przelać do butelki i przetrzymywać w lodówce. Likier najlepiej smakuje po 2 dniach.  

      7 komentarzy:

      1. O matko! Uwielbiam likierki :D Mój ulubiony to Amarula ;P A twój bym wypił oj tak! I to nie jeden kielich! :P

        OdpowiedzUsuń
      2. W tygodniu go zrobię tylko muszę flaszkę zakupić :))))
        Serdeczne dziięki :***

        OdpowiedzUsuń
      3. uwielbiam likiery, ale domowego czekoladowego jeszcze nie miałam okazji degustować

        OdpowiedzUsuń
      4. Bardzo lubię takie likiery a dodanie czekolady kusi :)

        OdpowiedzUsuń
      5. już zrobiłam pyyyyychotka

        OdpowiedzUsuń