Dzisiaj przedstawiam Wam super przepis na pyszne i soczyste grillowane mięso z kurczaka. Oczywiście w ciepłe dni najlepiej przyrządzić je na klasycznym grillu, ale w zimę można posłużyć się patelnią grillową. Mięsko jest bardzo miękkie dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu w maślance z miodem. Dodatek cytryny i tymianku nadaje mu delikatnie kwaskowaty posmak oraz wspaniały zapach. Koniecznie wypróbujcie!
- 3 filety z kurczaka
- 200 ml maślanki
- 1 duża łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- sok z 1 dużej cytryny
- świeżo mielony pieprz cytrynowy
- sól
- oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1.
Z każdego kawałka mięsa odciąć polędwiczki. Całe mięso natrzeć solą i
przyprawić pieprzem cytrynowym. Do miski wlać maślankę i połączyć z
miodem, wyciśniętym sokiem z cytryny oraz tymiankiem. Wymieszać. Do tak
przygotowanej marynaty włożyć piersi z kurczaka z polędwiczkami.
Marynować przez co najmniej 3 godziny.
2.
Patelnię grillową rozgrzać. Wysmarować oliwą za pomocą pędzelka.
Wyłożyć mięso z marynaty i grillować mięso do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz