środa, 6 lutego 2013

Grillowany kurczak z cytrynowo-tymiankową nutą

     Dzisiaj przedstawiam Wam super przepis na pyszne i soczyste grillowane mięso z kurczaka. Oczywiście w ciepłe dni najlepiej przyrządzić je na klasycznym grillu, ale w zimę można posłużyć się patelnią grillową. Mięsko jest bardzo miękkie dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu w maślance z miodem. Dodatek cytryny i tymianku nadaje mu delikatnie kwaskowaty posmak oraz wspaniały zapach. Koniecznie wypróbujcie!


    SKŁADNIKI ( na 4 porcje):

  -  3 filety z kurczaka
  -  200 ml maślanki
  -  1 duża łyżka płynnego miodu
  -  1 łyżeczka tymianku
  -  sok z 1 dużej cytryny
  -  świeżo mielony pieprz cytrynowy
  -  sól
  -  oliwa


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Z każdego kawałka mięsa odciąć polędwiczki. Całe mięso natrzeć solą i przyprawić pieprzem cytrynowym. Do miski wlać maślankę i połączyć z miodem, wyciśniętym sokiem z cytryny oraz tymiankiem. Wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć piersi z kurczaka z polędwiczkami. Marynować przez co najmniej 3 godziny. 

2. Patelnię grillową rozgrzać. Wysmarować oliwą za pomocą pędzelka. Wyłożyć mięso z marynaty i grillować mięso do uzyskania złotego koloru.





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz