czwartek, 28 lutego 2013

Sernik na zimno z mandarynkami

      Sernik na zimno jest wspaniałą odskocznią od ciężkich ciast i deserów. Połączenie rozpływającego się w ustach serka i słodkich mandarynek z rodzynkami zawsze się sprawdza. Do serka dodałam także kostki galaretki o smaku owoców leśnych, które znakomicie wpasowały się w całość. Ciasto niezawodne, którego nie da się zepsuć :)

                              
     SKŁADNIKI ( na tortownicę 28 cm):
      -  1 kg serka waniliowego homogenizowanego
      -  1,5 szklanki cukru pudru
      -  50 g żelatyny
      -  2 galaretki pomarańczowe
      -  1 galaretka o smaku owoców leśnych
      -  4 mandarynki
      -  garść rodzynek












       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Galaretkę o smaku owoców leśnych przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę.

      2. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki letniej wody. Odstawić na 20 minut. Serek waniliowy przełożyć do dużej miski i połączyć z cukrem pudrem za pomocą miksera. Zagotować 2 szklanki wody. Dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Odcedzić po 3 minutach.

      3. Zimną wodę z żelatyną przelać do serka waniliowego i dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Dodać rodzynki. Przelać do tortownicy (jeśli nie masz pewności czy jest szczelna wyłóż ją folią aluminiową). Do serka włożyć kostki galaretki o smaku owoców leśnych. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( ok. 25 minut).

      4. Galaretki o smaku pomarańczowym przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na serniku ułożyć kawałki mandarynek. Zalać galaretkami. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.


      4 komentarze: