środa, 27 marca 2013

Trójkolorowy sernik na zimno z bananami

      Jeśli podczas Wielkanocy przejecie się już ciężkimi sernikami, paschami i mazurkami to koniecznie wypróbujcie moją kolejną propozycję sernika na zimno. Składa się z trzech warstw: słodka kakaowa z puszystymi biszkoptami, lekka waniliowa oraz orzeźwiająca agrestowa z bananami. Wszystko tworzy bardzo smaczne połączenie i rozpływa się w ustach. Sernik jest niezwykle prosty w przyrządzeniu. Wymaga jedynie troszkę cierpliwości podczas czekania, aż kolejne warstwy stężeją. Ale czekać warto, polecam!:)

  
   SKŁADNIKI ( na tortownicę 28 cm):

  -  1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  -  1,5 szklanki cukru pudru
  -  1 cukier waniliowy (16g)
  -  50 g żelatyny
  -  2 galaretki agrestowe
  -  1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  -  4-5 łyżek kakao 70%
  -  2 duże banany













SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.  Serek waniliowy przełożyć do dużej miski i połączyć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym za pomocą miksera.  500 g zmiksowanego serka przełożyć do innej miski.

2. Warstwa kakaowa z biszkoptami:
  • Połowę żelatyny (25g) rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody. Odstawić na 15 minut. Do jednej połowy serka wsypać powoli kakao ciągle mieszając do całkowitego połączenia i uzyskania jednolicie brązowego koloru. 
  • Zagotować 1 szklankę wody. Dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zimną żelatynę przelać do kakaowego serka i dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Zalać przygotowaną masą kakaową z żelatyną. Docisnąć wypływające biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( ok. 25 minut). 
3. Warstwa waniliowa:
  • Drugą połowę żelatyny (25g) rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody. Odstawić na 15 minut. 
  • Zagotować 1 szklankę wody. Dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zimną żelatynę przelać do waniliowego serka i dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę wlać na stężałą warstwę kakaową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 25 minut).
4. Warstwa agrestowa z bananami:
  • Galaretki o smaku agrestowym przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na serniku ułożyć banany pokrojone w cienkie plasterki. Zalać zimnymi, lekko tężejącymi galaretkami. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.


12 komentarzy:

  1. wygląda pysznie i tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia :)
    Piękny i bardzo apetyczny jest ten.

    OdpowiedzUsuń
  3. podobny robiłam ostatnio, ale taki też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ślicznie, bardzo leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja dostałam polecenie "upiecz coś na święta" - juz wiem co :) serdeczne dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubie takie slodkości !!pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis bardzo łatwy w wykonaniu a ciasto przepyszne. właśnie jem :D. powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko wylalo mi sie z blachy.. ;((

    OdpowiedzUsuń
  10. Blacha nieszczelna, czas na zakup nowej:)

    OdpowiedzUsuń