środa, 13 marca 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, kiełbasą i pieczarkami

       Gdy nie mam czasu na gotowanie najczęściej przyrządzam szybkie zapiekanki. Składniki przygotowuję dzień wcześniej, a potem jedynie podsmażam i układam w formie, a reszta robi się sama :) Ostatnio miałam nadmiar ziemniaków i kiełbasy oraz głodnego mężczyznę u boku i wtedy przypomniałam sobie o przepisie, który kiedyś dostałam od znajomej na zapiekankę z kiełbasą i kurczakiem. Wyszła bardzo smaczna i z chęcią przygotuję ją jeszcze nie raz. Mięsko i pieczarki są soczyste, ziemniaczki dobrze doprawione, a wszystko połączone ze sobą pyszną masą na bazie jajek i mleka. Pycha!


SKŁADNIKI:
      -  1 kg ziemniaków
      -  1 duży filet z kurczaka
      -  500 g pieczarek
      -  200 g dobrej suchej kiełbasy
      -  2 duże jajka
      -  3 łyżki mleka
      -  1 łyżka masła
      -  ketchup lub passata pomidorowa
      -  przyprawa do ziemniaków
      -  maggi
      -  sól, pieprz








       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Ziemniaki obrać i podgotować w posolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę z pieczarkami pokroić w plasterki. Pieczarki podsmażyć na patelni na maśle. Doprawić do smaku maggi. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, pokroić w cienkie paski i również przysmażyć na patelni.Ugotowane ziemniaki pokroić w grubsze plastry.

      2. Dużą żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać je przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki położyć warstwę kurczaka, a na niego wyłożyć pieczarki razem z sokiem, który puściły podczas smażenia. Wszystko dokładnie wysmarować ketchupem lub passatą pomidorową. Następnie nałożyć kolejną warstwę ziemniaków i ponownie posypać przyprawą do ziemniaków. Całość zalać jajkami wymieszanymi z mlekiem. Na górę ułożyć plastry kiełbasy. 

      3. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut. 


      7 komentarzy:

      1. W sam raz na taki zimny i znowu biały dzień jak dziś- duża dawka energii.

        OdpowiedzUsuń
      2. bardzo lubie takie zapiekanki a w taki zimowy dzien jak dzisiaj to po prostu niebo w gębie :)

        OdpowiedzUsuń
      3. uwielbiam zapiekanki, właśnie dlatego, że często okazują się najlepszym pomysłem... kiedy brak pomysłu. Ta z tego przepisu wygląda na idealne rozwiązanie dla głodnego mężczyzny :)

        OdpowiedzUsuń
      4. tradycyjne smaki i w nowej wersji! bardzo udana zapiekana :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Znalazłam dzisiaj ten przepis i już zapiekanka "dochodzi" w piekarniku :) ciekawe jak będzie smakowała, po raz pierwszy ją robie a wszystko dla kochanego męża :) Pozdrawiam. Ola

        OdpowiedzUsuń
      6. witam,
        Czy tą zapiekankę należy piec pod przykryciem, a pod koniec pieczenia jedynie odkryć ,by się zarumieniła, czy jednak należy piec ją bez przykrycia.
        proszę o podpowiedż.
        pzdr

        OdpowiedzUsuń
      7. Piekłam bez przykrycia i wyszła bardzo dobra:)

        OdpowiedzUsuń