Gdy nie mam czasu na gotowanie najczęściej przyrządzam szybkie zapiekanki. Składniki przygotowuję dzień wcześniej, a potem jedynie podsmażam i układam w formie, a reszta robi się sama :) Ostatnio miałam nadmiar ziemniaków i kiełbasy oraz głodnego mężczyznę u boku i wtedy przypomniałam sobie o przepisie, który kiedyś dostałam od znajomej na zapiekankę z kiełbasą i kurczakiem. Wyszła bardzo smaczna i z chęcią przygotuję ją jeszcze nie raz. Mięsko i pieczarki są soczyste, ziemniaczki dobrze doprawione, a wszystko połączone ze sobą pyszną masą na bazie jajek i mleka. Pycha!
SKŁADNIKI:
- 1 duży filet z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 200 g dobrej suchej kiełbasy
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- ketchup lub passata pomidorowa
- przyprawa do ziemniaków
- maggi
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Ziemniaki obrać i podgotować w posolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę z pieczarkami pokroić w plasterki. Pieczarki podsmażyć na patelni na maśle. Doprawić do smaku maggi. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, pokroić w cienkie paski i również przysmażyć na patelni.Ugotowane ziemniaki pokroić w grubsze plastry.
2. Dużą żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać je przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki położyć warstwę kurczaka, a na niego wyłożyć pieczarki razem z sokiem, który puściły podczas smażenia. Wszystko dokładnie wysmarować ketchupem lub passatą pomidorową. Następnie nałożyć kolejną warstwę ziemniaków i ponownie posypać przyprawą do ziemniaków. Całość zalać jajkami wymieszanymi z mlekiem. Na górę ułożyć plastry kiełbasy.
3. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut.
W sam raz na taki zimny i znowu biały dzień jak dziś- duża dawka energii.
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie zapiekanki a w taki zimowy dzien jak dzisiaj to po prostu niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapiekanki, właśnie dlatego, że często okazują się najlepszym pomysłem... kiedy brak pomysłu. Ta z tego przepisu wygląda na idealne rozwiązanie dla głodnego mężczyzny :)
OdpowiedzUsuńtradycyjne smaki i w nowej wersji! bardzo udana zapiekana :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam dzisiaj ten przepis i już zapiekanka "dochodzi" w piekarniku :) ciekawe jak będzie smakowała, po raz pierwszy ją robie a wszystko dla kochanego męża :) Pozdrawiam. Ola
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńCzy tą zapiekankę należy piec pod przykryciem, a pod koniec pieczenia jedynie odkryć ,by się zarumieniła, czy jednak należy piec ją bez przykrycia.
proszę o podpowiedż.
pzdr
Piekłam bez przykrycia i wyszła bardzo dobra:)
OdpowiedzUsuń