Po ostatnim sukcesie z likierem czekoladowym postanowiłam przygotować domowy ajerkoniak. Wykorzystała sprawdzony przepis mojej mamy. Jest niezwykle prosty. Samo przygotowanie likieru trwa dosłownie 5 minut. Smak jest rewelacyjny, a wersje sklepowe nie dorównują mu pod żadnych względem. Idealna konsystencja, wspaniały waniliowy zapach i słodki smak przełamany alkoholem to jego największe zalety. Uwaga - uzależnia!
SKŁADNIKI ( na 500 ml likieru):
- 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 120 ml wódki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli wlewać mleko i dokładnie połączyć za pomocą miksera. Dodać wódkę i ponownie wymieszać. Ajerkoniak przelać do butelki. Przetrzymywać w lodówce.
Karolinko domowy ajekoniak jest najlepszy!:)))przymierzam się do zrobienia na święta :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Najlepszy bo domowy ! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę lampeczkę, jakoś zniosę to uzależnienie:)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony likier :)
OdpowiedzUsuńJaki żółty:) Można spożywac od razu czy musi się przegryź?
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakuje po około tygodniu od przygotowania. Ale po przyrządzeniu jest także na tyle pyszny, że ciężko wytrzymać tydzień oczekiwania:)
OdpowiedzUsuńo wow totalnie mnie urzekł :) świetny
OdpowiedzUsuńwypróbuję!
OdpowiedzUsuńKarolino, jakiego mleka używasz, tzn jaka firma ?
OdpowiedzUsuńW przypadku mleka skondensowanego nie zwracam uwagi na markę. Kupuję takie jakie jest dostępne w sklepie. Ważne, żeby było niesłodzone!
OdpowiedzUsuń