niedziela, 21 kwietnia 2013

Tort naleśnikowy chilli con carne

             Jeżeli tak jak ja lubicie chilli con carne to zapewne do gustu przypadnie Wam także tort naleśnikowy zrobiony z jego dodatkiem. Zrobiłam go na bazie przepisu, który już kiedyś umieszczałam na blogu redukując jedynie ilość bulionu oraz dodając kukurydzę (chilli con carne).  W samym torcie ważną rolę odgrywają naleśniki. Powinny być cienkie, żeby nie stłumiły smaku nadzienia. Danie można wykonać także w szybszy sposób wykorzystując do nich gotowe placki tortilli zamiast naleśników oraz używając do nadzienia gotowej mieszanki przypraw do chilli con carne. 

  SKŁADNIKI ( na tortownicę 21 cm):

  Nadzienie:

  -  500 g mielonego mięsa wołowego
  -  1 duża cebula
  -  puszka pomidorów
  -  1/2 puszki czerwonej fasoli
  -  1 duża czerwona papryka
  -  1-2 papryczki chilli
  -  2 łyżki przecieru pomidorowego
  -  1/3 szklanki bulionu
  -  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  -  1 płaska łyżeczka cynamonu
  -  2 płaskie łyżeczki cukru
  -  sól, pieprz
  -  oliwa ( do smażenia)

  Dodatkowo:

  -  8 cienkich naleśników lub 6 tortilli o średnicy 
   tortownicy
-  150 g żółtego sera




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane papryczki chilli. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać mięso, przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu i smażyć do zbrązowienia.

2. Dodać pomidory, przecier, pokrojona w paski paprykę, cukier, słodką paprykę, kumin oraz cynamon. Wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut,  mieszając od czasu do czasu. Dodać czerwoną fasolę i wymieszać.

3. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Ser zetrzeć na tarce. Na dnie ułożyć 2 naleśniki (lub 1 tortillę). Posypać 1/3 sera oraz wyłożyć 1/3 nadzienia. Postępować tak z kolejnymi warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników. 

4. Torcik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok. 30 minut. Przed krojeniem odczekać około 20 minut ( inaczej będzie za miękki). 


5 komentarzy:

  1. o wow, jeszcze nie widziałam chili con carne w takiej wersji, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju ale wspaniała wersja mojego ulubionego dania....

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwa inspiracja na przepis na obiad :) pikantna kuchnia z zabarwieniem meksykanskim. Apetycznie zapieczony ser, pikantne chilli, kukurydza i mielone mieso komponuja sie zawsze bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry pomysł na urozmaicenie chilli con carne :) smakowicie! i efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Ciebie serdecznie Karolino,

    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyłam swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1000 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Z pozdrowieniami,
    Magdalena
    info@znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń