sobota, 13 kwietnia 2013

Potrawka z kurczaka ze szpinakiem, kaparami i suszonymi pomidorami

To danie jest od pewnego czasu moim największym odkryciem. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jego smak jest doskonały. Póki co numer jeden wśród dań obiadowych. Soczyste mięsko w znakomitym sosie przygotowanym na bazie śmietanki i białego wina nabrało znakomitego smaku dzięki dodatkowi świeżych liści szpinaku, kaparów oraz niezwykle aromatycznych suszonych pomidorów. Koniecznie wypróbujcie!


 SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
      -  1 podwójna pierś z kurczaka
      -  2 łyżki kaparów
      -  150 g świeżych liści szpinaku
      -  1 słoiczek suszonych pomidorów
      -  1 czerwona cebula
      -  200 ml śmietanki 30%
      -  50 ml białego wina
      -  przyprawa do kurczaka
      -  masło do smażenia













      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

       1. Mięso z kurczaka oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i delikatnie ją zeszklić. Dorzucić mięso i oprószyć je dokładnie przyprawą do kurczaka. Smażyć przez ok. 5 minut. 

      2. Po tym czasie dolać śmietankę oraz wino, a następnie umyte liście szpinaku. Dokładnie wymieszać. Gdy szpinak lekko opadnie dodać odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz kapary. Całość przykryć i dusić przez ok. 15 minut. Danie podawać z dowolną kaszą.

      4 komentarze:

      1. Koniecznie spróbuję. Wygląda bardzo apetycznie,do tego szpinak,kapary,suszone pomidory..echhhhh cudo :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Ło przegięłaś! Wygląda to naprawdę mega apetycznie będę musiałą tego koniecznie skoszotować..suszone pomidorki to jest to!:) Dolaczam do obserwujacych! Zapraszam:)

        OdpowiedzUsuń