To danie jest od pewnego czasu moim największym odkryciem. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jego smak jest doskonały. Póki co numer jeden wśród dań obiadowych. Soczyste mięsko w znakomitym sosie przygotowanym na bazie śmietanki i białego wina nabrało znakomitego smaku dzięki dodatkowi świeżych liści szpinaku, kaparów oraz niezwykle aromatycznych suszonych pomidorów. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
- 2 łyżki kaparów
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml białego wina
- przyprawa do kurczaka
- masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Mięso z kurczaka oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i delikatnie ją zeszklić. Dorzucić mięso i oprószyć je dokładnie przyprawą do kurczaka. Smażyć przez ok. 5 minut.
2. Po tym czasie dolać śmietankę oraz wino, a następnie umyte liście szpinaku. Dokładnie wymieszać. Gdy szpinak lekko opadnie dodać odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz kapary. Całość przykryć i dusić przez ok. 15 minut. Danie podawać z dowolną kaszą.
Koniecznie spróbuję. Wygląda bardzo apetycznie,do tego szpinak,kapary,suszone pomidory..echhhhh cudo :)
OdpowiedzUsuńŁo przegięłaś! Wygląda to naprawdę mega apetycznie będę musiałą tego koniecznie skoszotować..suszone pomidorki to jest to!:) Dolaczam do obserwujacych! Zapraszam:)
OdpowiedzUsuńJest przeeepyszne!! :-)
OdpowiedzUsuńMega
OdpowiedzUsuń