niedziela, 12 maja 2013

Drobiowe kofty na patyku

       Jeżeli znudziły się Wam standardowe mielone to zachęcam do wypróbowania przepisu na kofty. W zależności od kraju są przygotowywane z różnego rodzaju mięsa, najczęściej   z wieprzowiny lub jagnięciny lub drobiu z dodatkiem wielu przypraw, dzięki którym za każdym razem możemy osiągnąć inny smak. Można je uformować w kształcie kulek lub podłużnego mięsa na patyku i usmażyć na zwykłej patelni, grillowej lub w piekarniku.


  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA ( na 6 sztuk):
      -  1 podwójna pierś z kurczaka
      -  1 cebula
      -  2 ząbki czosnku
      -  1 jajko
      -  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      -  1/2 łyżeczki ostrej papryki
      -  1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
      -  1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      -  świeżo zmielony pieprz, sól
      -  olej do smażenia
      -  6 patyczków do szaszłyków








       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1.Patyki do szaszłyków moczyć w wodzie przez 10 minut. Piersi z kurczaka zmielić przez maszynkę do mięsa. Włożyć do dużej miski. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć przez chwilę na patelni z jedną łyżką oleju.

      2. Do mięsa dodać jajko, wszystkie przyprawy oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać. Formować podłużne kofty i nadziać na patyki do szaszłyków. Na patelnię dolać jeszcze oleju      i smażyć kofty do zarumienienia.  

      3. Podawać z ulubionymi sosami, kuskusem lub ziemniakami z patelni.

      1 komentarz: