czwartek, 1 sierpnia 2013

Roladki z kurczaka z melonem, szynką szwarcwaldzką i zielonym pieprzem

     W lipcu przygotowałam na urodziny mojego połówka pyszne roladki z kurczaka z melonem, serkiem topionym i zielonym pieprzem owinięte w szynkę szwarcwaldzką. Efekt wyszedł bardzo zaskakujący, ponieważ nigdy nie miałam okazji próbować takiego połączenia składników. Słodki melon idealnie komponuje się ze słoną szynką i mięsem z kurczaka. Wszystkie smaki zgrały się w całość dzięki ziarenkom zielonego pieprzu, które sprawiły, że potrawa nie była mdła i wyostrzyły jego smak.


   SKŁADNIKI (dla 4 osób):

  -  2 duże piersi z kurczaka
  -  1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  -  1 mały dojrzały melon
  -  4 plasterki serka topionego z zielonym pieprzem (lub naturalnego + świeżo mielony zielony pieprz)
masło do smażenia














 




SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Każdą pierś przeciąż wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 filety. Na każdym z filetów ułożyć po jednym plasterku serka topionego, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz ułożyć kulki lub kawałki wycięte z melona. Całość zwinąć w roladki. Można użyć do tego wykałaczek.

2. Tak przygotowane roladki usmażyć na roztopionym na patelni maśle. Gdy będą z każdej strony lekko rumiane ściągnąć z patelni. Każdą roladkę zawinąć ciasto szynką szwarcwaldzką. Ponownie włożyć na patelnię i smażyć jeszcze chwilę do zarumienienia szynki.


2 komentarze:

  1. fantastycznie wygladaja i takie wykwintne dodatki !!bravo musi byc prz py szn e!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez zjadłabym nawet dziś na obiad, pysznie wyglądają te Twoje roladki:)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, więcej szczegółów u mnie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń