W lipcu przygotowałam na urodziny mojego połówka pyszne roladki z kurczaka z melonem, serkiem topionym i zielonym pieprzem owinięte w szynkę szwarcwaldzką. Efekt wyszedł bardzo zaskakujący, ponieważ nigdy nie miałam okazji próbować takiego połączenia składników. Słodki melon idealnie komponuje się ze słoną szynką i mięsem z kurczaka. Wszystkie smaki zgrały się w całość dzięki ziarenkom zielonego pieprzu, które sprawiły, że potrawa nie była mdła i wyostrzyły jego smak.
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 1 mały dojrzały melon
- 4 plasterki serka topionego z zielonym pieprzem (lub naturalnego + świeżo mielony zielony pieprz)
masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Każdą pierś przeciąż wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 filety. Na każdym z filetów ułożyć po jednym plasterku serka topionego, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz ułożyć kulki lub kawałki wycięte z melona. Całość zwinąć w roladki. Można użyć do tego wykałaczek.
2. Tak przygotowane roladki usmażyć na roztopionym na patelni maśle. Gdy będą z każdej strony lekko rumiane ściągnąć z patelni. Każdą roladkę zawinąć ciasto szynką szwarcwaldzką. Ponownie włożyć na patelnię i smażyć jeszcze chwilę do zarumienienia szynki.
fantastycznie wygladaja i takie wykwintne dodatki !!bravo musi byc prz py szn e!!!
OdpowiedzUsuńAlez zjadłabym nawet dziś na obiad, pysznie wyglądają te Twoje roladki:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie, więcej szczegółów u mnie, pozdrawiam.