wtorek, 13 sierpnia 2013

Spaghetti z kurczakiem i oliwkami w sosie napoli

      Kolejną makaronową propozycją na pyszny obiad jest spaghetti z kurczakiem i oliwkami w sosie napoli. Danie do przygotowania w 20 minut z niewielkiej ilości składników. Aromatyczne za sprawą oliwek, bazylii oraz świeżo mielonego pieprzu i bardzo syte, bo z dodatkiem mięsa. Zachwyci każdego miłośnika makaronów!


   SKŁADNIKI ( na 3-4 porcje)
      -  makaron spaghetti (ilość dowolna)
      -  2 piersi z kurczaka
      -  ok. 15 zielonych oliwek 
      -  1 puszka krojonych pomidorów
      -  2 duże świeże pomidory
      -  1 cebula
      -  1 ząbek czosnku
      -  świeżo mielony pieprz
      -  świeża bazylia ( ewentualnie suszona)
      -  szczypta soli
      -  oliwa








       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.  Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oliwki wyciągnąć z zalewy i przeciąć na połówki. Pomidory i cebulę pokroić w małą kostkę. 

      2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, lekko zarumienić. Dodać pokrojone mięso. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.

      3. Do mięsa wrzucić puszkę pomidorów oraz pokrojone pomidory. Przyprawić do smaku solą, bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut ( do zgęstnienia sosu). Podawać z makaronem.

      1 komentarz: