Kolejną makaronową propozycją na pyszny obiad jest spaghetti z kurczakiem i oliwkami w sosie napoli. Danie do przygotowania w 20 minut z niewielkiej ilości składników. Aromatyczne za sprawą oliwek, bazylii oraz świeżo mielonego pieprzu i bardzo syte, bo z dodatkiem mięsa. Zachwyci każdego miłośnika makaronów!
SKŁADNIKI ( na 3-4 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 15 zielonych oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 duże świeże pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia ( ewentualnie suszona)
- szczypta soli
- oliwa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oliwki wyciągnąć z zalewy i przeciąć na połówki. Pomidory i cebulę pokroić w małą kostkę.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, lekko zarumienić. Dodać pokrojone mięso. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
3. Do mięsa wrzucić puszkę pomidorów oraz pokrojone pomidory. Przyprawić do smaku solą, bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut ( do zgęstnienia sosu). Podawać z makaronem.
kocham takie obiady - szybko i ze smakiem!;)
OdpowiedzUsuń