Ostatnio to jedna z sałatek, które przygotowuję najczęściej na spotkania a większym gronie. Jest pyszna i bardzo syta, dzięki czemu dobrze sprawa się na takich posiedzeniach. Zawsze błyskawicznie znika ze stołu. A przy braku czasu na gotowanie świetnie zastępuje obiad. Delikatnie chrupie dzięki zielonemu ogórkowi i pięknie pachnie za sprawą koperku :)
- 400 g makaronu ( o drobnym kształcie)
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 puszki groszku
- 1 pęczek koperku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 zielony ogórek
- 1 puszka ananasa
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Filet pokroić w średnią kostkę i przysmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do gyrosu.
2. Makaron z kurczakiem połączyć w dużym garnku. Dodać odsączony z zalewy groszek , kukurydzę i ananas. Następnie dodać pokrojony w kostkę ogórek i posiekany koperek. Wszystko połączyć z jogurtem i majonezem. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przełożyć do miseczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz