wtorek, 17 września 2013

Zapiekane kokardki pod beszamelem z mięsem mielonym i pieczarkami

       Dzisiejsza pogoda sprawiła, że wróciłam z pracy przemoczona i zamarznięta. Marzyłam o ciepłym i sytym obiadku, który przywróci mi trochę sił. W pamięci zrobiłam szybki przegląd produktów. Makaron kokardki, żółty ser, mięso mielone, trochę pieczarek ...hmm aż się prosi, żeby to wszystko zapiec. Dzięki dużej pomocy mojego połówka, który przygotował wszystkie składniki przed moim przyjściem udało nam się zrobić pyszne zapiekane kokardki. Mięso wymieszałam z sosem pomidorowym, a do makaronu przygotowałam sos beszamelowy. Pycha!

  SKŁADNIKI:
      -  400 g makaronu kokardki
      -  350 g mięsa mielonego
      -  200 g pieczarek
      -  1 duża cebula
      -  1 puszka pomidorów krojonych
      -  200 g żółtego sera
      -  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      -  1 łyżeczka bazylii
      -  1/2 łyżeczki rozmarynu
      -  sól, pieprz
        Na sos beszamelowy:
          -  50 g masła
          -  1/3 szklanki mąki
          -  400 ml mleka
          -  sól, gałka muszkatołowa





          SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

          1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy będą miękkie wlać puszkę pomidorów. Całość zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i rozmarynem.

          2. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Chwilkę podsmażyć. Dodawać stopniowo mleko ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

          3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować łyżkę sosu. Ułożyć w kolejności: pół makaronu, mięso z pieczarkami i sosem pomidorowym, drugą połowę makaronu, sos beszamelowy oraz żółty ser. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni.


          1 komentarz: