środa, 25 września 2013

Kurczak z brzoskwiniami i orzechami nerkowca

       Kiedy nie mam ochoty na tradycyjny obiad często przygotowuję szybkie potrawy z kurczaka. Tym razem połączyłam go ze słodkimi brzoskwiniami, pędami bambusa oraz orzeszkami nerkowca. Całość wyszła niebanalna i pyszna. Wspaniale skomponowała się z sosem przygotowanym na bazie bulionu, słodkiej śmietanki oraz soku z brzoskwiń.

  SKŁADNIKI (na 4 porcje):
      -  2 piersi z kurczaka
      -  1 puszka brzoskwiń
      -  150 g pędów bambusa
      -  100 g niesolonych orzechów nerkowca
      -  100 ml śmietanki 30%
      -  1 czerwona papryka
      -  1/2 szklanki bulionu drobiowego
      -  1 łyżeczka curry














      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Sok z brzoskwiń odlać do szklanki. Owoce pokroić w kostkę.

      2. Mięso przysmażyć na patelni na złoto z dodatkiem przyprawy curry. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz  brzoskwinie. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut.

      3. Dolać sok z brzoskwiń, pędy bambusa oraz śmietankę. Dusić przez kolejne 5 minut. Na osobnej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Dodać do potrawy. Podawać z ryżem.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz