Kiedy nie mam ochoty na tradycyjny obiad często przygotowuję szybkie potrawy z kurczaka. Tym razem połączyłam go ze słodkimi brzoskwiniami, pędami bambusa oraz orzeszkami nerkowca. Całość wyszła niebanalna i pyszna. Wspaniale skomponowała się z sosem przygotowanym na bazie bulionu, słodkiej śmietanki oraz soku z brzoskwiń.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 1 puszka brzoskwiń
- 150 g pędów bambusa
- 100 g niesolonych orzechów nerkowca
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka curry
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Sok z brzoskwiń odlać do szklanki. Owoce pokroić w kostkę.
2. Mięso przysmażyć na patelni na złoto z dodatkiem przyprawy curry. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz brzoskwinie. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut.
3. Dolać sok z brzoskwiń, pędy bambusa oraz śmietankę. Dusić przez kolejne 5 minut. Na osobnej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Dodać do potrawy. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz