wtorek, 5 listopada 2013

Grzyby na gęsto

      W okresie jesiennym, kiedy większość z nas jest już po grzybobraniu warto przygotować grzyby na gęsto, które o tej porze roku smakują najlepiej:) Jeżeli uwielbiacie grzyby to przyrządzenie ich w takiej postaci będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Podczas ich przygotowania kuchnia zamienia się w leśny zakątek, w którym wspaniale rozprzestrzenia się ich zapach. A o smaku już nie wspomnę! Wspaniale smakują z puree ziemniaczanym lub plackami ziemniaczanymi. Pycha!


SKŁADNIKI:
  • 500 g oczyszczonych grzybów leśnych (np. podgrzybki, maślaki)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, maggi
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby. Smażyć na małym ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodać troszkę wody i smażyć dalej.

2. Pod koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem oraz maggi. Dokładnie wymieszać.


1 komentarz:

  1. ja calośc grzybów tegorocznych ususzyłam ale na gesto baaardzo bardzooo lubie mniam :)

    OdpowiedzUsuń