Dzisiaj podam Wam mój ulubiony sposób na podanie filetów z kurczaka w formie kotleta. Chociaż w tym przypadku słowo "kotlet" nabiera nowego znaczenia. Mięsko dzięki pieczeniu w piekarniku jest bardzo miękkie i ma nieziemski smak, bo z połączenia sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu nie może wyjść nic niedobrego:) Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do wypróbowania przepisu:)
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- świeżo zmielony pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut ( do momentu zredukowania się sosu). Na końcu dodać bazylię oraz oregano.
2. Filety rozciąć wzdłuż na pół tak, aby uzyskać 4 kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z 1/3 szklanki startego parmezanu. Mięso nawilżyć wodą i obtoczyć w panierce.
Na patelni roztopić masło i usmażyć mięso na złoty kolor.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować 3 łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć na nim usmażone mięso. Na każdym kawałku ułożyć plastry pokrojonej mozzarelli. Zalać pozostałym sosem i posypać resztą parmezanu.
4. Tak przygotowanie danie zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Robiłam takie mięsko - faktycznie jest cudownie pyszne!
OdpowiedzUsuńo rany ale miesko!!!
OdpowiedzUsuńCudowne! Uwielbiam wszystko co z parmezanem :)
OdpowiedzUsuńdałam więcej sosu ale mimo tego wyszło po prostu super:)
OdpowiedzUsuń