poniedziałek, 11 listopada 2013

Kurczak zapiekany w parmezanie

      Dzisiaj podam Wam mój ulubiony sposób na podanie filetów z kurczaka w formie kotleta. Chociaż w tym przypadku słowo "kotlet" nabiera nowego znaczenia. Mięsko dzięki pieczeniu w piekarniku jest bardzo miękkie i ma nieziemski smak, bo z połączenia sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu nie może wyjść nic niedobrego:) Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do wypróbowania przepisu:) 

SKŁADNIKI ( na 4 porcje):
      -  podwójny filet z kurczaka 
      -  puszka krojonych pomidorów
      -  1/2 szklanki bułki tartej
      -  1/2 szklanki startego parmezanu
      -  1 kulka mozzarelli (125 g)
      -  1 ząbek czosnku
      -  1 łyżka oliwy
      -  2 łyżki masła
      -  1/2 łyżeczki bazylii
      -  1/2 łyżeczki oregano
      -  świeżo zmielony pieprz


      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
      Źródło: Jest Smak   + moje zmiany
       
      1. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut ( do momentu zredukowania się sosu). Na końcu dodać bazylię oraz oregano. 

      2. Filety rozciąć wzdłuż na pół tak, aby uzyskać 4 kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z 1/3 szklanki startego parmezanu. Mięso nawilżyć wodą i obtoczyć w panierce.
      Na patelni roztopić masło i usmażyć mięso na złoty kolor. 

      3. Naczynie żaroodporne wysmarować 3 łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć na nim usmażone mięso. Na każdym kawałku ułożyć plastry pokrojonej mozzarelli. Zalać pozostałym sosem i posypać resztą parmezanu.

      4. Tak przygotowanie danie zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 


      4 komentarze:

      1. Robiłam takie mięsko - faktycznie jest cudownie pyszne!

        OdpowiedzUsuń
      2. Cudowne! Uwielbiam wszystko co z parmezanem :)

        OdpowiedzUsuń
      3. dałam więcej sosu ale mimo tego wyszło po prostu super:)

        OdpowiedzUsuń