niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka z kurczakiem, żurawinowymi grzankami i gołką

      Dzisiaj na obiad poszalałam ze składnikami i przygotowałam pyszną sałatkę z kurczakiem, żurawinowymi grzankami i gołką, czyli serem z krowiego mleka często mylonym z oscypkiem. Wszystko połączyłam znakomitym dressingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i octu z czerwonego wina. Wyszło znakomicie!

  SKŁADNIKI:
      -  sałata lodowa ( ok. 1/3 główki)
      -  1 duża pierś z kurczaka
      -  2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
      -  3 pomidory śliwkowe
      -  5 plastrów gołki lub oscypka
        Na grzanki:
          -  4 kromki chleba tostowego
          -  2 łyżki gęstego soku żurawinowego
          -  świeżo zmielony pieprz
          -  1 łyżeczka oregano
            Dressing:
              -  6 łyżek oliwy z oliwek
              -  2 łyżki wody
              -  2 łyżki octu z czerwonego wina
              -  1 łyżka soku z cytryny
              -  1 łyżka miodu lipowego
            -  2 łyżeczki musztardy francuskiej




              SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

              1. Sałatę lodową rozerwać na kawałki. Przełożyć do dużej miski. Składniki dressingu połączyć ze sobą w małej misce. 

              2. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Polać sokiem żurawinowym                (nie przesadzić z ilością!) i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano. Smażyć na patelni od czasu do czasu mieszając do powstania chrupiących grzanek. Zdjąć z patelni.

              3. Filet z kurczaka pokroić na małą kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić mięso i przyprawę do kurczaka. Smażyć do uzykania złotego koloru. Pomidory i ser pokroić na średnie kawałki.

              4. Przed samym podaniem sałatę polać dressingiem, ułożyć na niej pomidory, kurczaka, grzanki i ser. Całość wymieszać. Smacznego!



              1 komentarz: