Dzisiaj na obiad poszalałam ze składnikami i przygotowałam pyszną sałatkę z kurczakiem, żurawinowymi grzankami i gołką, czyli serem z krowiego mleka często mylonym z oscypkiem. Wszystko połączyłam znakomitym dressingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i octu z czerwonego wina. Wyszło znakomicie!
SKŁADNIKI:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 3 pomidory śliwkowe
- 5 plastrów gołki lub oscypka
- 2 łyżki gęstego soku żurawinowego
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lipowego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Sałatę lodową rozerwać na kawałki. Przełożyć do dużej miski. Składniki dressingu połączyć ze sobą w małej misce.
2. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Polać sokiem żurawinowym (nie przesadzić z ilością!) i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano. Smażyć na patelni od czasu do czasu mieszając do powstania chrupiących grzanek. Zdjąć z patelni.
3. Filet z kurczaka pokroić na małą kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić mięso i przyprawę do kurczaka. Smażyć do uzykania złotego koloru. Pomidory i ser pokroić na średnie kawałki.
4. Przed samym podaniem sałatę polać dressingiem, ułożyć na niej pomidory, kurczaka, grzanki i ser. Całość wymieszać. Smacznego!
Bardzo fajna sałatka. Muszę spróbować ją zrobić :)
OdpowiedzUsuń