sobota, 7 grudnia 2013

Ciasto 3 Bit

      Jak co roku mam okazję pokazać Wam kulinarne dzieła mojego W. Jak co roku zachwycam się nimi, tak i  tym razem nie będzie inaczej:) Po sernikowej serii jego słodkich arcydzieł przyszedł czas na ciasto, którego nie mogłam się doczekać. Zdążyłam już zebrać sporą kolekcję przepisów na to ciasto, ale niestety nigdy nie było odpowiedniego momentu, żeby je zrobić. Gdy usłyszałam "to jakie ciasto chcesz?" od razu przyszedł mi na myśl 3 Bit! I w taki sposób mój W. stworzył perfekcyjne ciasto bez pieczenia (w tym przypadku byłam jedynie pomocnikiem Świętego Mikołaja). 3 Bit jest jest bardzo uroczy, szybki do zrobienia przy dobrej organizacji pracy i nie wymagający ciągłego zaglądania do piekarnika. Warstwy są tak dobrane, że słodycz odczuwa się tylko w zetknięciu z masą karmelową, która przełamana zostaje przez delikatny budyń i delikatną jak chmurka śmietanką. 

SKŁADNIKI ( na formę 36x24cm):
      -  500 g herbatników (ok. 80 sztuk)
      -  500 ml schłodzonej śmietanki 30%
      -  1 puszka masy kajmakowej (400 ml)
      -  2 opakowania śmietan-fix
      -  100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
      -  2 opakowania budyniu bez cukru   
          śmietankowy + waniliowy
      -  750 ml mleka
      -  150 g masła
      -  3 płaskie łyżki cukru










       

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Dno prostokątnej formy wyłożyć warstwą herbatników. Puszkę masy kajmakowej włożyć do gorącej wody, żeby lekko się rozpuściła. Masę przełożyć na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Na masę kajmakową ułożyć następną warstwę herbatników. 

      2.  Z 750 ml mleka odlać ok. pół szklanki. Rozprowadzić w niej dwa budynie i 2 płaskie łyżki cukru. Resztę mleka zagotować. Dodać budynie i dokładnie wymieszać do powstania gładkiej masy. Odstawić do ostygnięcia.

      3. Miękkie masło utrzeć w mikserze. Dodawać stopniowo po 2 łyżki budyniu ciągle miksując. Masa musi wyjść jedwabiście gładka ( bez grudek).  Tak przygotowaną masę budyniową wylać do formy, rozprowadzić równomiernie i przykryć kolejną warstwą herbatników. 

      4. Dobrze schłodzoną śmietankę chwilkę ubić mikserem, dodać śmietan fix wymieszane z 1 łyżką cukru       i ubijać do uzyskania gęstej bitej śmietany. Przełożyć do formy. Całość posypać startą na tarce czekoladą. Włożyć do lodówki na całą noc.

      5 komentarzy: