czwartek, 19 grudnia 2013

Sernik kajmakowy

        Sernik kajmakowy to ciasto, które znakomicie sprawdza się na podczas świąt. Wbrew pozorom nie jest słodki, dzięki czemu ma się na niego ochotę po świątecznym objadaniu. Idealnie zrównoważony smak zawdzięcza połączeniu delikatnie słonego spodu, kremowej konsystencji sera oraz kajmakowej polewy z dodatkiem posiekanych orzechów. Sernik nie pęka i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!

  SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm):

   Na spód:
      -  50g solonych orzeszków ziemnych
      -  100g kruchych ciasteczek
      -  35 g masła
        Na masę serową:
          -  600 g sera wiaderkowego na serniki
          -  220g masy kajmakowej
          -  50 g miękkiego masła
          -  1 pełna łyżka mąki pszennej
          -  100 g cukru
          -  1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
          -  3 jajka
            Na polewę:
             -  3 łyżki mleka
             -  180g masy kajmakowej
              -  2 łyżki masła
                Dodatkowo:
                -  150g posiekanych orzechów włoskich



              SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
              Źródło: White Plate

              1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło. Ciastka oraz orzeszki pokruszyć przemielić przez maszynkę. Masło wymieszać dokładnie z pokruszonymi ciastkami. Wylepić dno tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. 

              2. Przygotować masę serową: masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać 220g  lekko rozpuszczonej masy kajmakowej. Ucierać do otrzymania jednolitej masy. Następnie zmiksować dodając stopniowo jajka, mąkę oraz ser. Przygotowaną masę wyłożyć na spód upieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. 

              3. Pozostałe 180g masy kajmakowej przełożyć do rondelka. Dodać mleko i gotować na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania jednolitej kremowej polewy. Rondelek zdjąć z ognia i połączyć z 2 łyżkami masła.
              Polać górę sernika i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki. 



              6 komentarzy:

              1. Kajmakowe jest wspaniałe ! Uwielbiam ten sernik <3

                OdpowiedzUsuń
              2. Robiłam go kiedyś, smakuje bajecznie :)
                Twój wygląda wspaniale :)

                OdpowiedzUsuń
              3. Wspaniały sernik! Uwielbiam połączenie sera i kajmaku :)

                OdpowiedzUsuń
              4. zrobilam na okralej tortownicy, takiej chyba 23 cm, jest bardzo niziutki.Warto by bylo zmodyfikowac przepi i robic z calego wiaderka bo tak mam maly sernik a w kubelku zostala reszta i nie mam co z tym zrobic. w sklepach przewaznie sa te 1 kg wiqaderka.

                OdpowiedzUsuń
              5. Jeżeli woli Pani wyższe serniki to wystarczy podwoić ilość składników. Na tortownicę 22 cm, moim zdaniem wielkość wychodzi w sam raz :)

                OdpowiedzUsuń