poniedziałek, 6 stycznia 2014

Empanadas z mięsem i rodzynkami

                          Empanadas to argentyńskie kruche pierożki najczęściej nadziewane mięsem i warzywami. Występują w wersji smażonej lub pieczonej. O ich walorach smakowych nie będę wspominać bo chyba zabrakło by mi słów, żeby opisać ich wspaniały smak :) Idealnie nadają się na spotkania w większym gronie, ponieważ są bardzo syte i można je odgrzać następnego dnia nie tracąc przy tym na smaku. I nie bójcie się połączenia mięsa z rodzynkami bo to dzięki nim empanadas są tak pyszne! 

  SKŁADNIKI: ( na 16 dużych pierożków):

  Na ciasto:

  -  500 g kremowego serka śmietankowego
     (np. Piątnica)
  -  150 g masła
  -  1 jajko
  -  ok. 550 g mąki
  -  1/2 łyżeczki soli
   -  trochę mleka
  -  oregano (do posypania ciasta)

  Na nadzienie:

  -  500 g mielonego mięsa wołowego
  -  2 czerwone papryki
  -  3 pomidory
  -  3/4 puszki fasoli
  -  3/4 szklanki namoczonych rodzynek
  -  2 łyżki passaty pomidorowej
  -  1 łyżeczka słodkiej papryki
  -  1 łyżeczka ostrej papryki
                                                                                     -  1/2 łyżeczki bazylii
                                                                                     -  2 roztrzepane żółtka
                                                                                     -  sól, pieprz
                                                                                     -  1 łyżka oleju


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

1. Składniki na ciasto stopniowo zagnieść ze sobą ( oprócz oregano). Ilość mąki dostosować do wilgotności serka, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. 

2. Paprykę, obraną cebulę i pomidory pozbawione szypułek pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez ok. 5 minut. Dodać słodką i ostrą paprykę oraz bazylię. Następnie wrzucić pomidory, passatę, fasolę oraz rodzynki. Smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka i sos częściowo się zredukuje. Odstawić do ostygnięcia.

3. Blat posypać mąką. Rozwałkować ciasto i wycinać w nim duże koła o średnicy ok. 15 cm. Na każdy nałożyć 2 łyżki farszu. Złożyć na pół i dokładnie zalepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać oregano. 

4. Piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru).



7 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie z tym nadzieniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglądają! uwielbiam takie domowe pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso i rodzynki - uwielbiam takie połączenia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają baaardzo kusząco, muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym od razu :) muszę w końcu też je zrobić.

    OdpowiedzUsuń