Empanadas to argentyńskie kruche pierożki najczęściej nadziewane mięsem i warzywami. Występują w wersji smażonej lub pieczonej. O ich walorach smakowych nie będę wspominać bo chyba zabrakło by mi słów, żeby opisać ich wspaniały smak :) Idealnie nadają się na spotkania w większym gronie, ponieważ są bardzo syte i można je odgrzać następnego dnia nie tracąc przy tym na smaku. I nie bójcie się połączenia mięsa z rodzynkami bo to dzięki nim empanadas są tak pyszne!
SKŁADNIKI: ( na 16 dużych pierożków):
Na ciasto:
- 500 g kremowego serka śmietankowego
(np. Piątnica)
- 150 g masła
- 1 jajko
- ok. 550 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę mleka
- oregano (do posypania ciasta)
Na nadzienie:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 3/4 puszki fasoli
- 3/4 szklanki namoczonych rodzynek
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 2 roztrzepane żółtka
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
1. Składniki na ciasto stopniowo zagnieść ze sobą ( oprócz oregano). Ilość mąki dostosować do wilgotności serka, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
2. Paprykę, obraną cebulę i pomidory pozbawione szypułek pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez ok. 5 minut. Dodać słodką i ostrą paprykę oraz bazylię. Następnie wrzucić pomidory, passatę, fasolę oraz rodzynki. Smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka i sos częściowo się zredukuje. Odstawić do ostygnięcia.
3. Blat posypać mąką. Rozwałkować ciasto i wycinać w nim duże koła o średnicy ok. 15 cm. Na każdy nałożyć 2 łyżki farszu. Złożyć na pół i dokładnie zalepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać oregano.
4. Piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru).
Wyglądają pysznie z tym nadzieniem!
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają! uwielbiam takie domowe pierogi!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie teraz.... :D
OdpowiedzUsuńMięso i rodzynki - uwielbiam takie połączenia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmniam kuszace zdjecia ....
OdpowiedzUsuńwyglądają baaardzo kusząco, muszę koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńZjadłabym od razu :) muszę w końcu też je zrobić.
OdpowiedzUsuń