wtorek, 18 marca 2014

Schab ze śliwką i koperkiem w sosie chrzanowym

       Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na niedzielny rodzinny obiad, a boicie się eksperymentów to koniecznie przygotujcie soczysty schab ze śliwką i koperkiem w aksamitnym sosie chrzanowym. Samo jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, wystarczy jedynie wrzucić wszystko na patelnię, przyprawić i czekać, aż mięsko stanie się miękkie i bardzo aromatyczne:) 


    SKŁADNIKI ( na 6 porcji):
      -  6 plastrów schabu
      -  6 suszonych śliwek węgierek
      -  garść posiekanego koperku
      -  2 łyżki śmietany 12%
      -  3 łyżeczki chrzanu
      -  liść laurowy
      -  2 kulki ziela angielskiego
      -  1 łyżka masła
      -  słodka papryka
      -  sól, pieprz
      -  maggi











     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    1. Mięso przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy plaster schabu naciąć delikatnie w środku. Włożyć do środka po jednej suszonej śliwce. Na patelni roztopić masło. Smażyć schab przez około 4 minuty na każdej stronie. 

    2. Całość zalać wodą (tak, żeby przykryło całe mięso). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zakryć pokrywką i dusić przez około 1 godzinę do momentu, aż mięso będzie soczyste i miękkie, a sos się zredukuje. W razie konieczności podlać jeszcze wodą. Dodać śmietanę oraz chrzan. Przyprawić do smaku maggi i posypać koperkiem.


    7 komentarzy:

    1. Właśnie mam schab i nie wiedziałam co zrobić.
      Zrobię ten.
      Tylko ja mam w plasterkach schab i jak ta sliwke włożyć ?

      OdpowiedzUsuń
    2. Mój też był w plastrach. Zrobić na środku małe nacięcie wielkości śliwki i włożyć ją do środka:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Zrobiłam, ale niestety muszę kochana stwierdzić, że to mięsko, a raczej sos jest niesmaczny.
      Samo mięsko wyszło super, lecz sos nijaki. Zrobiłam wszystko idealnie jak w przepisie, ale nie moje smaki.
      Na koniec zrobiłam kombinacje bo po prostu nam nie smakowało.
      Zrobiłam tak:
      Dodałam łyżkę śmietany 18&, łyżki dwie 30&, dodałam pół łyżeczki niecałej chrzanu i wyszło mięso w sosie genialne. :)
      Przepraszam, że to piszę ale wolę abys wiedziała.
      Kazdy ma inny gust i kubki smakowe.

      OdpowiedzUsuń
    4. Bardzo przepraszam! Oczywiście zapomniałam dodać do przepisu śmietany! Już poprawiłam:)

      OdpowiedzUsuń
    5. No właśnie, czasami się zapominamy :)
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    6. czasami nie wychodzi nawet jak przepis robimy 100x..ja lubie sos chrzanowy i robie bardzo podobnie

      OdpowiedzUsuń