Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na niedzielny rodzinny obiad, a boicie się eksperymentów to koniecznie przygotujcie soczysty schab ze śliwką i koperkiem w aksamitnym sosie chrzanowym. Samo jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, wystarczy jedynie wrzucić wszystko na patelnię, przyprawić i czekać, aż mięsko stanie się miękkie i bardzo aromatyczne:)
SKŁADNIKI ( na 6 porcji):
- 6 suszonych śliwek węgierek
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 12%
- 3 łyżeczki chrzanu
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- słodka papryka
- sól, pieprz
- maggi
1. Mięso przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy plaster schabu naciąć delikatnie w środku. Włożyć do środka po jednej suszonej śliwce. Na patelni roztopić masło. Smażyć schab przez około 4 minuty na każdej stronie.
2. Całość zalać wodą (tak, żeby przykryło całe mięso). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zakryć pokrywką i dusić przez około 1 godzinę do momentu, aż mięso będzie soczyste i miękkie, a sos się zredukuje. W razie konieczności podlać jeszcze wodą. Dodać śmietanę oraz chrzan. Przyprawić do smaku maggi i posypać koperkiem.
Właśnie mam schab i nie wiedziałam co zrobić.
OdpowiedzUsuńZrobię ten.
Tylko ja mam w plasterkach schab i jak ta sliwke włożyć ?
Mój też był w plastrach. Zrobić na środku małe nacięcie wielkości śliwki i włożyć ją do środka:)
OdpowiedzUsuńAha, dzieki.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale niestety muszę kochana stwierdzić, że to mięsko, a raczej sos jest niesmaczny.
OdpowiedzUsuńSamo mięsko wyszło super, lecz sos nijaki. Zrobiłam wszystko idealnie jak w przepisie, ale nie moje smaki.
Na koniec zrobiłam kombinacje bo po prostu nam nie smakowało.
Zrobiłam tak:
Dodałam łyżkę śmietany 18&, łyżki dwie 30&, dodałam pół łyżeczki niecałej chrzanu i wyszło mięso w sosie genialne. :)
Przepraszam, że to piszę ale wolę abys wiedziała.
Kazdy ma inny gust i kubki smakowe.
Bardzo przepraszam! Oczywiście zapomniałam dodać do przepisu śmietany! Już poprawiłam:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, czasami się zapominamy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
czasami nie wychodzi nawet jak przepis robimy 100x..ja lubie sos chrzanowy i robie bardzo podobnie
OdpowiedzUsuń