poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Jajka faszerowane na dwa sposoby

           Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek. My najbardziej lubimy te z dużą ilością farszu. Tym razem przygotowałam dwa niezawodne połączenia: pieczarki i żółty ser oraz szynka i ogórek konserwowy. Pycha!


   SKŁADNIKI:

   Z farszem pieczarkowo-serowy:
      -  10 ugotowanych jajek
      -  250 g pieczarek
      -  200 g twardego żółtego sera
      -  2-3 łyżki majonezu
      -  1 łyżka masła
      -  sól, pieprz, maggi
        Z farszem szynkowo-ogórkowym:
        -  10 ugotowanych jajek
        -  200 g polędwicy z indyka lub kurczaka
        -  3 ogórki konserwowe
        -  2-3 łyżki majonezu
        -  sól, pieprz






       SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

       Jajka z farszem pieczarkowo-serowym:

      Z jajek usunąć żółtka. Pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Pieczarki przysmażyć na maśle. Doprawić maggi. W misce rozdrobnić widelcem żółtka, dodać pieczarki, ser oraz majonez. Przyprawić niewielką ilością soli i pieprzem.  Dokładnie wymieszać. Jajka wypełnić farszem za pomocą łyżeczki.

      Jajka z farszem szynkowo-ogórkowym:

      Z jajek usunąć żółtka. Rozdrobnić je w misce za pomocą widelca. Szynkę oraz ogórek pokroić w drobną kostkę i wrzucić do żółtek. Dodać majonez, szczyptę soli oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Jajka wypełnić farszem za pomocą łyżeczki.


      2 komentarze:

      1. a wiesz ja uwielbiam jajka faszerowane a tak rzadko je robie ...twoje mnie kuszą pomyslowe i fajnie wyglądaja ;) pozdr.

        OdpowiedzUsuń
      2. Muszę częściej je robić, smakują wybitnie

        OdpowiedzUsuń