sobota, 17 maja 2014

Szachownica serowo-makowa

      Idealne ciasto dla osób, które przed pieczeniem zadają sobie pytanie: serowiec czy makowiec?:) Doskonałe połączenie dwóch smaków przełożonych pyszną masą budyniową. Pięknie prezentuje się na stole. Można je upiec zarówno w wersji z alkoholem jak i bez. 

SKŁADNIKI (tortownica 26 cm):

Masa serowa:
      -  1 kg sera wiaderkowego na serniki
      -  2 jajka
      -  100 g masła
      -  1 budyń waniliowy
      Masa makowa:
          -  puszka maku z bakaliami (1kg)
          -  4 białka
          Masa budyniowa:
              -  1 opakowanie budyniu śmietankowego
              -  2 szklanki mleka (do budyniu)
              -  2 łyżki mąki pszennej
              -  200 g masła
              -  1/2 szklanki cukru pudru
              -  sok z 1/2 cytryny
               -  2 łyżki wódki (opcjonalnie)



              SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

              Na masę serową:

              Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masło ciągle ucierając. Dodać budyń oraz ser i dokładnie wymieszać.

              Na masę makową:

              Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

              Na masę budyniową:

              Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek mąki.
              Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo letni budyń (nie zimny), sok z cytryny i opcjonalnie wódkę.

              Wykonanie szachownicy:

              1. Masę serową i makową podzielić na 3 równe części.

              2. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy wylać dookoła jedną część masy makowej, obok masę serową i na samym środku znowu makową.

              3. Dookoła drugiej tortownicy wylać masę serową, obok masę makową i na środku znowu serową.

              4. Trzecią część przyrządzić tak samo jak pierwszą.



              5. Każdą z części piec przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
              6. Na pierwszą część przełożyć masą budyniową, nałożyć drugą część, ponownie masę i trzecią, a następnie posmarować wokół pozostałą masą budyniową i udekorować według uznania.


              5 komentarzy:

              1. widzę przepis podobny do mojego, ale dziwię się, że z kilograma sera i kilograma maku wyszło Ci takie małe ciasto. Ja robię z połowy składników i wychodzi dość wysokie. http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/05/tort-szachownica-makowo-serowa.html

                OdpowiedzUsuń
              2. To dlatego, że użyłam do niego gotowego sera z wiaderka i maku. Niestety nie miałam czasu na moczenie maku. Jeżeli użyje się zwykłego to oczywiśćie, że objętościowo będzie go więcej i ciasto wyjdzie wyższe. Ale według mnie i tak było wysokie i spokojnie najedli się nim wszyscy goście:)

                OdpowiedzUsuń
              3. Wygląda zachwycająco :)

                OdpowiedzUsuń