Idealne ciasto dla osób, które przed pieczeniem zadają sobie pytanie: serowiec czy makowiec?:) Doskonałe połączenie dwóch smaków przełożonych pyszną masą budyniową. Pięknie prezentuje się na stole. Można je upiec zarówno w wersji z alkoholem jak i bez.
SKŁADNIKI (tortownica 26 cm):
Masa serowa:
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 budyń waniliowy
- 4 białka
- 2 szklanki mleka (do budyniu)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki wódki (opcjonalnie)
Na masę serową:
Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać masło ciągle ucierając. Dodać budyń oraz ser i dokładnie wymieszać.
Na masę makową:
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Na masę budyniową:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek mąki.
Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo letni budyń (nie zimny), sok z cytryny i opcjonalnie wódkę.
Wykonanie szachownicy:
1. Masę serową i makową podzielić na 3 równe części.
2. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy wylać dookoła jedną część masy makowej, obok masę serową i na samym środku znowu makową.
3. Dookoła drugiej tortownicy wylać masę serową, obok masę makową i na środku znowu serową.
4. Trzecią część przyrządzić tak samo jak pierwszą.
5. Każdą z części piec przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Na pierwszą część przełożyć masą budyniową, nałożyć drugą część, ponownie masę i trzecią, a następnie posmarować wokół pozostałą masą budyniową i udekorować według uznania.
widzę przepis podobny do mojego, ale dziwię się, że z kilograma sera i kilograma maku wyszło Ci takie małe ciasto. Ja robię z połowy składników i wychodzi dość wysokie. http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/05/tort-szachownica-makowo-serowa.html
OdpowiedzUsuńTo dlatego, że użyłam do niego gotowego sera z wiaderka i maku. Niestety nie miałam czasu na moczenie maku. Jeżeli użyje się zwykłego to oczywiśćie, że objętościowo będzie go więcej i ciasto wyjdzie wyższe. Ale według mnie i tak było wysokie i spokojnie najedli się nim wszyscy goście:)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho!!!
OdpowiedzUsuńserowo makowy rarytas. Mniam, mniam
OdpowiedzUsuń