niedziela, 29 czerwca 2014

Kurczak po baskijsku

              Niedawno znalazłam przepis Pascala Brodnickiego na kurczaka po baskijsku, czyli bardzo smaczne danie jednogarnkowe, które nasyci całą rodzinę. Wprowadziłam jednak kilka zmian. Mięsko rozpływa się w ustach i znakomicie smakuje z warzywami z dodatkiem aromatycznych ziół. 

SKŁADNIKI ( dla 4 osób):

      -  1 kg części z kurczaka (udka, podudzia, piersi)
      -  1 papryka czerwona, pokrojona w paski
      -  1 papryka zielona, pokrojona w paski
      -  1 papryka żółta, pokrojona w paski
      -  1 duża cebula, pokrojona w piórka
      -  3 ząbki czosnku
      -  2 puszki całych pomidorów
      -  3 łyżki oleju
      -  1 łyżka masła
      -  1 duże jajko
      -  1 liść laurowy
      -  słodka mielona papryka
      -  tymianek
      -  rozmaryn
      -  sól, świeżo mielony pieprz
      -  garść czarnych oliwek (opcjonalnie)




      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1.  Mięso z kurczaka obieramy ze skóry. Jeżeli wykorzystujemy piersi z kurczaka to dzielimy je na pół. 
      W szerokim i niskim garnku (lub naczyniu żeliwnym) podgrzewamy olej, a następnie dodajemy masło. Kawałki mięso dokładnie przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką, a następnie smażymy na złoto z obu stron (ok. 6 minut z każdej strony). Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia                 i odkładamy w misce. Polewamy odrobiną tłuszczu z patelni.

      2. Do reszty tłuszczu dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy liść laurowy. Gdy cebula się zeszkli posypujemy ją rozmarynem. Po chwili dodajemy pomidory w puszcze. Zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 5 minut.

      3. Dodajemy paprykę i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy tymianek i przygotowane wcześniej mięso. Dusimy ponownie przez kolejne 15 minut.

      4. Ponownie wyciągamy mięso do miski. Roztrzepujemy jajko. Przyprawiamy je solą i pieprzem i wlewamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy, aż jajko połączy się z sosem w jedną całość. Ponownie układamy na górę mięso oraz pokrojone na połówki oliwki i przykrywamy pokrywką. 

      5. Gotujemy ryż. Nakładamy go na talerz, obok wylewamy najpierw warzywa z sosem, a na górę nakładamy mięso.



      2 komentarze: