sobota, 27 grudnia 2014

Tarta bakaliowa

            Wspaniała tarta bakaliowa, która idealnie sprawdzi się podczas świąt. Wypełniona dużą ilością orzechów i suszonych owoców, które połączone zostały polewą z miodu i śmietanki z niewielką ilością cynamonu. Koniecznie wypróbujcie!

   SKŁADNIKI ( na formę 28 cm):
  
   Na ciasto:

    -  270 g mąki
    -  60 g cukru
    -  160 g masła ( można zastąpić margaryną)
    -   ok. 5-6 łyżek zimnej wody

   Na nadzienie:

     -  200g dowolnych orzechów  (np. orzechy nerkowca, laskowe i włoskie)
     -  200g dowolnych suszonych owoców (np.suszone morele, żurawinę i rodzynki)
      -  1/2 szklanki miodu
      -  160 ml śmietanki 30%
      -  1,5 łyżeczki cynamonu






SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Źródło: Licencja na gotowanie + moje zmiany

1. Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać zimną wodę i całość dokładnie zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta ( w razie konieczności dosypać więcej mąki lub dodać wodę). Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na 30 minut.

2. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Miód połączyć ze śmietanką i cynamonem. Dokładnie wymieszać.

3. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Wykleić nim dokładnie formę, a następnie nakłuć gęsto widelcem. Włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec przez 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto nałożyć orzechy i suszone owoce i zalać przygotowaną polewą. Piec przez kolejne 35 minut zmniejszając temperaturę do 140 stopni.


2 komentarze:

  1. wszystko, co zawiera tak obłędną ilość bakali jest dla mnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie chrupiące pyszności :)

    OdpowiedzUsuń