niedziela, 3 października 2010

Kluski śląskie

      Odkąd pamiętam w moim domu, w każdą niedzielę jedliśmy kluski śląskie. Oczywiście najczęściej podawane z roladą i kapustą. Tej drugiej części nie jadłam chętnie, jednak kluski są apetyczne. Dobrze smakują polane brązowym sosem. Pomimo tego, że w dzieciństwie jadłam je co tydzień i strasznie mi się znudziły to postanowiłam podzielić się z wami przepisem od mojej mamy :P Może akurat ktoś ich jeszcze nie kosztował ? :)


SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków ( na porcję taką jak na zdjęciu)
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • jajko (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.

2. Z porcji potłuczonych ziemniaków wyciągnąć 1/3 i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( w takiej ilości ile wyciągnęliśmy ziemniaków). Wyciągnięte ziemniaki włożyć z powrotem do całości. Wszystko posolić i zagnieść na jednolitą masę. Niektórzy dodają w tym momencie jeszcze jajko, jednak ja go nie używam. Masa ma być taka, żeby dobrze "kulało" się kluski. Jeżeli jest za twarda to należy dodać troszkę wody, jeżeli za miękka troszkę mąki.

3. Z masy tworzymy nieduże kulki, a następnie lekko spłaszczamy je z góry i wkładamy do nich palec, żeby wyszła ładna dziureczka:) Wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut od momentu wypłynięcia ( tak, żeby były miękkie).

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. U mnie akurat bywały dosyć rzadko...ale pamiętam, że na wszystkich śląskich weselach były nieodłącznym elementem menu, nie wiem jak jest teraz :)
    Mimo wszystko lubię, najbardziej to chyba same, tuż po wyjęciu z garnka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi śląskie robiła zawsze babcia. mogłam je jeść tonami każdego dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, jakie ładne kluski śląskie. Uwielbiam je. Jak dotąd tylko raz sama je zrobiłam, strasznie koślawe mi wyszły. Twoje są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Arven: na śląskich weselach nadal królują kluski śląskie :)

    Shinju: dziękuje bardzo, starałam się dokładnie je kulać :P

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie teraz mam jazdę na kluski śląskie z sosem i dobrym mięsem i szukam sobie przepisów

    OdpowiedzUsuń
  6. Kluski śląskie są cudowne. Prawdziwa rozpusta smaku, a przecież tak niewiele składnikow!

    OdpowiedzUsuń