sobota, 2 października 2010

Leczo

      W moim domu leczo podawane było zawsze w formie gęstej zupy. Co prawda oryginalne leczo przyrządzane jest troszkę inaczej, lecz mimo to pozostanę jednak przy mojej sprawdzonej wersji, aczkolwiek kusi mnie by spróbować także formy "nie zupowej". Może następnym razem .Uwielbiam leczo chyba przez tą dużą ilość papryki i cudowny aromat :) W każdym razie czuje, że obojętnie w jaki sposób nie byłoby przyrządzone to i tak będzie to zawsze fantastyczne danie!

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 3 duże cebule
  • 2 duże kiełbasy ( ok. 70 dag) np. podwawelska
  • mały koncentrat pomidorowy
  • mąka
  • sól, pieprz, maggi
  • margaryna


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić na paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą ( minimalnie ponad poziom papryk). Gotować do miękkości.

2. Cebulę obrać i pokroić w paski. Zeszklić na margarynie.

3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

4. Do garnka z papryką dodać cały koncentrat pomidorowy, cebulę i kiełbasę. Wszystko razem podgotować. Dodać sól, pieprz i maggi do smaku. Na końcu podbić mąką, tak żeby zupa  była gęsta. Podawać z pieczywem.

2 komentarze:

  1. leczo chyba lubi każdy;) rozgrzewające i lekkie

    OdpowiedzUsuń
  2. o jak smacznie! Ja też dopiero od niedawna mam bloga kulinarnego i to też mój pierwszy jak masz ochotę to zajrzyj: http://littlecookery.blogspot.com/

    udanego i smacznego blogowania życzę

    OdpowiedzUsuń