czwartek, 7 października 2010

Puree ziemniaczane z kiełbaską i cebulką

       Dzisiaj umieszczam bardzo prosty przepis na puree ziemniaczane, które jest dobrym dodatkiem do głównych dań. Gdy znudzi się nam już smak zwykłych ziemniaków, warto dodać kilka składników i przerobić je na pyszne i mięciutkie puree :) W mojej wersji dodałam kiełbaskę drobiową, jednak można zamienić ją, np. na boczek ( ja za nim nie przepadam).


SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3/4 szklanki gorącego mleka
  • łyżka masła
  • średnia cebula
  • kiełbasa drobiowa
  • sól
  • oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ziemniaki obrać, wrzucić do gotującej, posolonej wody. Gotować do miękkości. Na końcu przecisnąć przez praskę.

2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Kiełbasę także pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wszystko lekko przysmażyć.

3. Do ziemniaków dodać masło, mleko i dokładnie wymieszać, tak żeby ziemniaki wsiąknęły całe mleko. Dorzucić kiełbaskę z cebulą i jeszcze raz przemieszać. Gdyby puree było za mało doprawione, można na samym końcu dosolić do smaku.

1 komentarz:

  1. mój połówek by wsunął zawartość talerza w sekundę- to jego smaki;)

    OdpowiedzUsuń