wtorek, 12 października 2010

Ryż w ostrym sosie meksykańskim

      Z wczorajszego cannelloni zostało mi sporo produktów, więc przed wyjściem na uczelnie przygotowałam z nich ostry sos meksykański ( przepis z Kolekcji Dobrej Kuchni). Dodałam kilka składników gratis i wyszło bardzo syte danie:) Po uczelni bardzo wygłodniała wrzuciłam jedynie ryż do wody i obiadek gotowy:) Mój W. twierdzi, że te ze sklepowe sosy nie równają się z tymi zrobionymi samemu, więc tym bardziej się cieszę, że nie muszę już ich kupować:) A teraz wracam do nauki.... :(


SKŁADNIKI:
  • biały ryż ( dodałam łyżeczkę kurkumy, żeby nabrał koloru)
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki fasoli
  • oliwa z oliwek
Na sos:
  • pomidory z puszki
  • pół papryki
  • mała cebula
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i poddusić w garnku z oliwą na małym ogniu.

2. Gdy papryka będzie miękka wrzucić do niej pomidory z puszki ( razem z sokiem). Przyprawić do smaku chilli, solą ( w małej ilości, żeby nie przesolić), pieprzem, tymiankiem i bazylią. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

3. Do sosu wrzucić kukurydzę i fasolę. Wymieszać. Podawać z gotowym ryżem.

8 komentarzy:

  1. zapowiada sie smaczne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, kocham wszelkie meksykańskie sosy! I jak dla mnie to na takim sosiku z ryżem mogłabym cały tydzień, szczególnie teraz taką chłodną jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwilebiam meksykanskie jedzenie !:)
    Aptycznie wyglada..mam ochote na talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też mam Kolekcję Dobrej Kuchni, niestety tylko 2 segregaotry, ale wszystkie dania, które wypróbowałam sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się coś tak szybkiego i pewnie smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest fasola, są pomidory i jest na ostro - kupuję to! :)
    Poniedziałkowe cannelloni też niczego sobie.

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno będzie smaczne

    OdpowiedzUsuń