niedziela, 17 października 2010

Ryż z kurczakiem i musem z mango

      Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, a ponieważ w lodówce znalazłam kurczaka i mango, to obiad wymyślił się sam :) Ku mojemu zdziwieniu wyszło pyszne danie. Doskonałym dodatkiem okazał się mus z mango, który bardzo ożywił tą potrawę. Bardzo lubię potrawy z ryżem, więc dodaję je do swoich ulubionych dań. A mango coraz tańsze, także będzie co jeść :) No i co najważniejsze posiada dużo witamin. A czy wiecie, że istnieje ponad 1000 gatunków mango? Ciekawa jestem smaku tych, których nie można dostać w Polsce:)


SKŁADNIKI ( na 2 porcje):

* ryż (ilość według uznania)
* pierś z kurczaka
* liść sałaty lodowej
* pół mango
* marchewka
* pomidor
* pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
* pół łyżeczki curry
* przyprawa do potraw chińskich 5 smaków
* szczypta chilli
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Marchewkę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mięso doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnie z oliwą i smażymy.

3. Mango kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Jedną połówkę kroimy w kostkę. Niecałą połowę pokrojonego owocu wrzucamy na patelnię z kurczakiem, a resztę wkładamy do małego garnuszka , zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.

4. Robimy mus: gdy mango zmięknie- miksujemy je. Dodajemy chilli, cukier (jeżeli nie jest słodkie) i szczyptę curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli jest zbyt gęsto to dolewamy wody i jeszcze raz zagotowujemy.

5. Gdy produkty z patelni będą miękkie, wrzucamy do nich pokrojonego w kostkę pomidora i doprawiamy przyprawą do potraw chińskich 5 smaków. Na talerz wykładamy liść sałaty, nakładamy ryż, warzywa z patelni i polewamy musem z mango. Smacznego.

3 komentarze: