piątek, 15 października 2010

Ser camembert w bazyliowej panierce

      Od dawna słyszałam o słynnym smażonym serze camembert od znajomych, jednak nigdy nie byłam do niego przekonana. Zmieniłam zdanie:) W normalnej postaci jest dla mnie bez rewelacji, ale smażony....pycha! Przepis wyszukałam tutaj. Najbardziej przekonała mnie bazyliowa panierka, która nadaje niesamowitego aromatu. Polecam!



SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
  • 1 ser camembert
  • 2-3 łyżki suszonej bazylii
  • bułka tarta
  • jajko
  • ulubiony dżem ( u mnie wiśniowy)
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Ser przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały 2 plastry.

2. Zrobić panierkę. Jajko roztrzepać, bułkę wsypać na talerz i wymieszać z bazylią.  Ser maczać najpierw w jajku, a następnie w bułce.

3. Smażyć na oliwie do zarumienienia. Podawać z niedużą ilością dżemu.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na tę panierkę. Zwykle robię w bułce tartej bez przypraw. Teraz spróbuję z bazylią. Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażony camembert to najlepsza rzecz pod słońcem - a z dodatkiem bazylii musi smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wiele panierek już spotkałam.
    ale ta bazyliowa jest fenomenalna!

    OdpowiedzUsuń
  4. z bazylią pewnie od razu by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń