poniedziałek, 15 listopada 2010

De volaille z serkiem topionym i natką pietruszki

      Po przedwczorajszych sałatkach i wczorajszych słodkościach nastał czas na porządny obiad. Na stole pojawił się de volaille z śmietankowym serkiem topionym i natką pietruszki :) Oczywiście w oryginalnym przepisie zamiast serka powinno znaleźć się masło, lecz dla mnie jest ono słabo wyczuwalne, dlatego zastąpiłam je. Serek nadaje mięsku delikatny śmietankowy smak, lecz nie dominuje jego smaku, dlatego znakomicie nadaje się do tego dania. Nie może także zabraknąć natki pietruszki, która nadaje daniu niesamowity aromat :) Samego de volaill`a nie muszę raczej chwalić, bo chyba wszyscy wiedzą jaka to wspaniała potrawa :)




SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
  • duża pierś z kurczaka
  • śmietankowy serek topiony
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż tak, aby powstały dwa filety (ważne żeby filet był duży). Mięso przyprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie posmarować mięso z jednej strony serkiem topionym. Na środek ułożyć 3-4 listki natki pietruszki. Mięso zwinąć dokładnie w roladę i jeżeli jest taka potrzeba, spiąć wykałaczkami.

2. Przygotowane roladki moczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce, a następnie ułożyć na patelni w głębokim oleju. Smażyć do momentu utrzymania złocistej panierki. Wyciągnąć wykałaczki. Podawać z ziemniakami puree i surówkami.

9 komentarzy:

  1. o jaka fajna jest tu ta natka pietruszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł mi się podoba, tylko przyczepię się do nazwy;P

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł, na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakbym robiła mięso częściej to pewnie bym i spróbowała:)Ale niestety bardziej w stronę wegetariańsko-rybną się skłaniam Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. porządny obiad.. i do tego taki pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi przypomniałas krokiety! I taka ochote nabrałam. Teraz, w godzinę do północy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To bardzo pyszne danie. Polecam

    OdpowiedzUsuń