Trzecim daniem, które przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl są gołąbki w sosie grzybowym. Przepis pochodzi od mojej mamy. Są to najlepsze gołąbki jakie jadłam. Choć wiadomo, że każdy lubi najbardziej te od "swojej mamy" :) Pysznym dodatkiem do gołąbków jest sos, który nadaje im cudownego aromatu. Polecam:)
SKŁADNIKI ( na bardzo dużą brytfanę):
Gołąbki:
- 1 kg ryżu
- 2 główki dużej białej kapusty
- 5 dużych cebul
- margaryna Kasia
- 30 dag boczku
- 2 wołowe kostki rosołowe
- sól, pieprz maggi
Sos:
- suszone grzyby
- mąka
- łyżka masła
- rosołek wołowy
- sól, maggi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż gotujemy na pół sypko w lekko posolonej wodzie. Cebulę oraz boczek kroimy na kostkę i smażymy osobno na patelni. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz maggi.
2. Kostki rosołowe rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i wlewamy do farszu. Dokładnie mieszamy. Liście kapusty należy umyć i sparzyć. Farsz nakładać na kapustę i zawijać w gołąbki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 2,5 godziny ( aż do miękkości).
3. Przygotowujemy sos grzybowy: grzyby suszone wypłukać, namoczyć i gotować do miękkości. Wyciągnąć je z wywaru i pokroić na drobne kawałki. Do wywaru dolać troszkę wody, zagotować i zagęścić mąką. Wrzucić grzyby z powrotem. Dodać łyżkę masła i rosołek wołowy. Przyprawić do smaku solą i maggi. Wszystko dokładnie wymieszać. Polać gotowe gołąbki.
gołąbki Mamy zawsze są najpyszniejsze..
OdpowiedzUsuńja czasem robię gołąbki z sosem pieczarkowym. z grzybowym też muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam weekendowo;)