piątek, 5 listopada 2010

Gołąbki z sosem grzybowym

      Trzecim daniem, które przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl   są gołąbki w sosie grzybowym.  Przepis pochodzi od mojej mamy. Są to najlepsze gołąbki jakie jadłam. Choć wiadomo, że każdy lubi najbardziej te od "swojej mamy" :) Pysznym dodatkiem do gołąbków jest sos, który nadaje im cudownego aromatu. Polecam:)


SKŁADNIKI ( na bardzo dużą brytfanę):

Gołąbki: 
  • 1 kg ryżu
  • 2 główki dużej białej kapusty
  • 5 dużych cebul
  • margaryna Kasia
  • 30 dag boczku
  • 2 wołowe kostki rosołowe
  • sól, pieprz maggi
    Sos:
    • suszone grzyby
    • mąka
    • łyżka masła
    • rosołek wołowy
    • sól, maggi

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Ryż gotujemy na pół sypko w lekko posolonej wodzie. Cebulę oraz boczek kroimy na kostkę i smażymy osobno na patelni. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz maggi.

     2. Kostki rosołowe rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i wlewamy do farszu. Dokładnie mieszamy. Liście kapusty należy umyć i sparzyć. Farsz nakładać na kapustę i zawijać w gołąbki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 2,5 godziny ( aż do miękkości).

    3. Przygotowujemy sos grzybowy: grzyby suszone wypłukać, namoczyć i gotować do miękkości. Wyciągnąć je z wywaru i pokroić na drobne kawałki. Do wywaru dolać troszkę wody, zagotować i zagęścić mąką. Wrzucić grzyby z powrotem. Dodać łyżkę masła i rosołek wołowy. Przyprawić do smaku solą i maggi. Wszystko dokładnie wymieszać. Polać gotowe gołąbki.


    2 komentarze:

    1. gołąbki Mamy zawsze są najpyszniejsze..

      OdpowiedzUsuń
    2. ja czasem robię gołąbki z sosem pieczarkowym. z grzybowym też muszą być pyszne
      pozdrawiam weekendowo;)

      OdpowiedzUsuń