SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- kiełbasa podwawelska
- 500 g pieczarek
- 3 jajka na twardo
- mała główka kapusty białej
- 500 g cebuli
- zioła prowansalskie, tymianek
- sól, pieprz
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kapustę poszatkować i lekko podgotować. Cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę w kostkę. Wszystko podsmażyć na patelni z oliwą. Doprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem.
2. Ziemniaki obrać, gotować 10 minut w posolonej wodzie ( na pół twardo). Odsączyć i poczekać aż wystygną. Pokroić w grubsze plastry. Jajka ugotować i pokroić w plastry.
3. Wszystkie warzywa układać warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym w kolejności : kapusta, ziemniaki, kiełbasa z cebulą, pieczarki. Ostatnią warstwą mają być ponownie ziemniaki i kapusta. Pomiędzy warstwami można jeszcze wsypać ziół dla uzyskania lepszego smaku.
4. Zapiekać w piekarniku przez ok. 1 godzinę ( aż do całkowitej miękkości wszystkich warzyw) w temperaturze 160 stopni.
No u mnie za taką zapiekankę daliby się pokroić:)
OdpowiedzUsuńo.. taka zapiekanka to na pewno jest smakowita:)
OdpowiedzUsuńSwego czasu bardzo często robiłam podobną :)
OdpowiedzUsuńMa jeszcze tą zaletę, że dzięki różnorodności i sytości składników nie potrzeba wiele, by się najeść ;)