środa, 24 listopada 2010

Medaliony z kurczaka w sosie koperkowym

      Dzisiaj przepis na znakomite medaliony z kurczaka w sosie koperkowym. Sos jest wyśmienity, dlatego sądzę, że nadaje się prawie do każdego rodzaju mięsa oraz do ryb. Potrawę przygotowuje się bardzo szybko i pasuje zarówno do klusek, ziemniaków jak i makaronu. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami z piekarnika oraz marchewką na słodko, na którą przepis podam następnym razem :)



SKŁADNIKI ( na 4 porcje):

Mięso:
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
oliwa

Sos: przepis znajduje się tutaj

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby powstały 4 duże filety. Każdy filet kroimy na niedużej wielkości medaliony i rozbijamy tłuczkiem ( żeby nie były za grube). Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy mięso do lekkiego zarumienienia.

2. Sos przygotujemy według powyższego przepisu i zalewamy nim mięso na patelni. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut.

4 komentarze:

  1. mmm... pyszne jedzonko i chetnie sie pisze na takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z takim sosikiem musi być pysznie. fajny zarówno do białego mięska jak i do rybki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. sos koperkowy kocham za jego delikatność i kremowość :)

    OdpowiedzUsuń